May 26, 2023 Juli Széchenyi-Smythe

ART BSA – partner evropskega projekta Sounds of Change

ART BSA, v sodelovanju z Evropskim kariernim centrom za umetnike Triple Bridge, bo kot slovenski partner projekta Sounds of Change soustvarjal orkestrsko akademijo Mednarodnega orkestra Ljubljana v letih 2023 in 2025 ter koncertne cikle v letih 2022, 2023 in 2025.

Konzorcij partnerjev projekta iz Portugalske, Španije, Nemčije, Srbije in Slovenije je bil ustanovljen z namenom, da bi dosegel nadnacionalni značaj in združil strokovno znanje vseh partnerjev. Novo ustanovljena mreža bo namenjena podajanju znanj in izkušenj ter si prizadevala za ustvarjanje več  pogojev za uveljavljajoče se umetnike v orkestrskem okolju. 

Namen projekta Sounds of Change je spodbujati umetnost kot orodje za spodbujanje novih generacij k razmišljanju o prihodnosti Evrope in podpirati trajnostni razvoj družbe, združene v raznolikosti, ki se sooča z novimi skrbmi glede trajnostnega načrtovanja mesta in okolja. Udeleženci in ekipe partnerjev bodo razumeli razlike med evropskimi regijami ter se osredotočili na številne obraze evropske identitete, aktivno državljanstvo in občutek pripadnosti veliki evropski skupnosti s skupnimi cilji in skrbmi. Umetnost bo dinamično orodje za družbeno preobrazbo z medosebno izmenjavo, usposabljanjem in osebnim razvojem. Udeleženci bodo razvijali nove glasbene kompozicije in ustvarjali  multidisciplinarne performativne rezultate, ki bodo orkestrski razsežnosti dali dodatne plasti. Tematski poudarek je na evropski razsežnosti, okoljskih prednostnih nalogah (zeleno načrtovanje/turizem) in družbeni preobrazbi s pomočjo umetnosti, pri čemer se evropske vrednote in umetniško delo priznavajo kot orodja za spremembe.

www.soundsofchange.eu/

Evropski projekt Sounds of Change  
Projekt sodelovanja Ustvarjalna Evropa (srednjega obsega),  
s podporo programa Ustvarjalna Evropa (2021-2027) – KULTURA  
Trajanje: 2022-2026  

Partnerji
Portugalski filharmonični orkester (Portugalska) / vodja
Društvo ART BSA (Slovenija) 
Mednarodni glasbeni festival Koblenz (Nemčija) 
Noletia (Španija) 
Srbsko narodno gledališče (Srbija)