EU AKTIVNOSTI 2018

Poleti 2018 smo v sklopu naših aktivnosti gostili skupaj 110 glasbenikov iz več kot 20 držav.
ORKESTRSKA AKADEMIJA
Orkestrska akademija 2018 je potekala v sodelovanju z Orkestrom Sarajevske filharmonije in s člani evropskega projekta Music up close network, ki povezuje nacionalne orkestre iz Amsterdama, Lilla, Barcelone in Rima – Državna akademija Svete Cecilije, Sarajevsko filhamonijo in Simfonični orkester iz Podgorice z Evropskim kariernim centrom za umetnike Triple Bridge. Za sodelovanje s 45 člani Sarajevske filharmonije je bilo izbranih 45 mladih glasbenikov. Sodelujoči glasbeniki so bili iz različnih regij, največ seveda iz Slovenije, Bosne in Hercegovine in Italije, pa tudi iz Kosova, Turčije, Koreje in Argentine. Vsi skupaj so prišli iz več kot 20 držav.
Glasbeno vodstvo je bilo v rokah dirigentke Žive Ploj Peršuh. Solistka je bila mlada italijanska pianistka Viviana Lasaracina.
Program orkestrske akademije:
A. Casella: Pagine di Guerra, Op. 25b
S. Osterc: Suita za orkester
M. Ravel: Klavirski concert za levo roko
P. Eötvös: Alle vittime senza nome (prva izvedba v Sloveniji)
L. Berio: The Rendering

5 profesorjev je izobraževalo mlade glasbenike na sekcijskih in individualnih vajah. Prav tako so člani profesionalnega orkestra Sarajevske filharmonije tutorstvo nadaljevali na skupnih vajah in predano sodelovali skupaj z mladimi. Dirigentka Živa Ploj Peršuh je vodila skupinske sekcijske in skupne vaje orkestra.

Program je bil vezan tako na čas kot na skladatelje, ki so vojne ali posledice, denimo begunske travme, doživeli sami. Eötvöseva skladba je nastala 2016 po naročilu Državne akademije Svete Cecilije v Rimu in je bila premierno izvedena z njihovim orkestrom, pod vodstvom Antonia Pappana, dolgoletnega glasbenega direktorja slovite Royal Opera House v Londonu. Državna akademija iz Rima je tudi naša partnerica v evropskem projektu Music Up Close Network. Vsi partnerji v tem projektu so prispevali tudi mlade glasbenike v sodelovanje Mednarodnega orkestra Ljubljana.

AKTIVNOSTI JUMP START

Jump Start omogoča talentiranim mladim glasbenikom mednarodno izobraževanje na najvišji umetniški ravni. Projekt Music Up Close Network v partnerstvu z Evropskim kariernim centrom Triple Bridge nudi mladim evropskim glasbenikom možnost udeležbe in napredovanja v unikatni glasbeni izkušnji izpopolnjevanja z glasbeniki kot so: Emanuel Abbühl, Branimir Slokar, Aleksandar Madžar, François Benda, Ivry Gitlis in Martin Ostertag, med drugimi. Omogoča pa tudi koncertno izkušnjo. V letu 2018 smo izvedli dva komorna koncerta.

Godalni kvartet Vollmond, 22. julij 2018 / Viteška dvorana Križanke, Ljubljana Festival
Benedickt Kloeckner Trio, 17. julij 2018 / Viteška dvorana Križanke, Ljubljana Festival

 

Godalni kvartet Vollmond na 66. Ljubljana Festivalu
“Mladim nadarjenim glasbenikom je treba pomagati. Tega se zavedata Triple Bridge, Evropski karierni center za umetnike, in projekt Music Up Close Network, i daje mladim evropskm glasbenikom vakoleto priložost, da izkoristijo edinstveno glasbeno druženje s priznanimi glasbeniki, potem pa nastopajo samostojno. To se je nocoj zgodilo s koncertom Godalnega kvarteta Vollmond v Viteški dvorani Križank v okviru 66. Ljubljana Festivala.”

Več na: https://marijanzlobec.wordpress.com/2018/07/22/godalni-kvartet-vollmond-na-66-ljubljana-festivalu/

sl_SI