EU AKTIVNOSTI 2019

ORKESTRSKA AKADEMIJA

Udeležilo se je je 19 izbranih glasbenikov iz Slovenije, Srbije, Madžarske, Avstrije, Nemčije, Italije, Velike Britanije, Japonske in Južne Koreje. Letošnji mentor je nemški skladatelj in režiser Heiner Goebbels, ki sodi med najpomembnejše predstavnike sodobne glasbene in gledališke scene.
Program orkestrske akademije:
Heiner Goebbels: Songs of wars I have seen – Uprizoritveni koncert s teksti Gertrude Stein
Izobraževanje je bilo najprej razdeljeno na niz glasbenih vaj. Te je vodila dirigentka Živa Ploj Peršuh. Heiner Goebbels je izdeloval celoto in se posebej posvetil izdelovanju tekstualnega dela skladbe. Naratorke (vse ženske izvajalke) so posebej intenzivnoo vadile izgovorjavo in se z mentorjem ukvarjale s pomenom teksta. V tretji fazi smo dodali delo z mikrofoni in rokovanje z zvočnimi posodami.
ORKESTRSKA AKADEMIJA #POK
#POK se je udeležilo 65 mladih glasbenikov iz vseh regij Slovenije. Od 23. do 30. avgusta 2019 so v Ljubljani potekale glasbene in druge umetniške delavnice z različnimi vsebinami ter priprava za koncert z Vladom Kreslinom v Križankah. Skladatelja Jani Golob (Slovenija) in Valter Sivilotti (Italija) sta posebej za #SMO #POK na novo aranžirala skrbno izbrane pesmi Vlada Kreslina kot skladbe za simfonični orkester. V prvih treh dneh kampa smo najprej izvedli sekcijske vaje za posamezne instrumente oziroma skupine z mentorji za tehnično in slogovno glasbeno izpopolnjevanje. Sledile so skupne vaje orkestra in vaje z Vladom Kreslinom. Umetniške delavnice za mlade glasbenike smo pripravili skupaj s Pionirskim domom – Centrom za kulturo mladih in se skozi njih dotakili drugih umetnosti in veščin, ki odpirajo obzorja in krepijo samozavest, koncentracijo in zaupanje vase za sproščeni ter enostavno boljši nastop mladih glasbenikov. Na dan koncerta je v poletnem gledališču Križanke najprej potekala generalna vaja z vajo za ozvočenje, nato skupna tonska vaja pred koncertom in končno koncert.
Dogodek je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Vlade Republike Slovenije gospoda Marjana Šarca. 
KONCERTI  #SMO
KONCERTI: 30. avgust 2019, Poletno gledališče Križanke
KONCERTI 8., 9., 10. december 2019, Gallusova dvorana Cankarjevega doma
Z Vladom Kreslinom je #SMO gostoval na koncertu v Križankah v sklopu Ljubljana Festivala. Koncerte smo v decembru ponovili v Cankarjev domu in tri krat razprodali dvorano. #SMO je koncert odprl s samostojno skladbo Clauda Debussyja in nadaljeval s Kreslinovimi skladbami v novih preoblekah. Skladatelja Jani Golob (Slovenija) in Valter Sivilotti (Italija) sta posebej za SMO POK na novo aranžirala skrbno izbrane pesmi Vlada Kreslina kot skladbe za simfonični orkester z vokalom.
Program:
Debussy: Mala suita – Ballet
Kreslin – J. Golob, prir.: Vse naše pravljice
Kreslin – J. Golob, prir.: S tabo je izi
Kreslin – J. Golob, prir.: Ptič
Kreslin – V. Sivilotti, prir.: Tista zakartana ura
Kreslin – V. Sivilotti, prir.: Reka
Kreslin – J. Golob, prir.: Če bi midva se kdaj srečala
Kreslin – J. Golob, prir.: Vse se da
Kreslin – J. Golob, prir.: Poj mi pesem
Slovenski nacionalni mladinski orkester
Dirigentka: Živa Ploj Peršuh

UPRIZORITVEN KONCERT

 19. julij 2019, SNG Opera in balet Ljubljana

Člani Mednarodnega orkestra Ljubljana SO pripravljali in izvedli v sklopu projekta Music up close network – Jump Start, ki mladim nadarjenim glasbenikom omogoča mednarodno izobraževalno gostovanje na najvišji umetniški ravni. V letu 2019 so mladi glasbeniki prišli iz Slovenije, Srbije, Madžarske, Avstrije, Nemčije, Italije, Velike Britanije, Japonske in Južne Koreje. Evropski karierni center za umetnike Triple Bridge v sodelovanju s projektom Music Up Close Network mladim evropskim glasbenikom vsako leto nudi priložnost izpopolnjevanja in edinstvenega glasbenega druženje s priznanimi umetniki. Poleti 2019 je bil mentor nemški skladatelj in režiser Heiner Goebbels. Sodi med najpomembnejše predstavnike sodobne glasbene in gledališke scene. Njegove skladbe za ansamble in velike orkestre, ki jih je izdala založba Ricordi Berlin, se trenutno izvajajo po vsem svetu, pa tudi več njegovih glasbenih gledaliških del in uprizoritvenih koncertov. Večinoma so to dela producentov Théâtre Vidy Lausanne, Ensemble Modern in Ruhrtriennale – Mednarodni festival umetnosti. Ustvaril je veliko različnih zvočnih in video instalacij, ki so jih razstavili Artangel London, MAC Lyon, Muzej Mathildenhöhe Darmstadt, Albertinum Dresden in drugi. Njegovo delo Songs of wars I have seen, v prevodu Pesmi o vojnah, ki sem jih videla, smo izvedli v sklopu Ljubljana Festivala v SNG Opera in balet Ljubljana.

 

Izvajalci:
Ashley Tong, violina
Kata Stojanović, violina
Nora Romanoff-Schwarzberg, viola
Vita Peterlin, violončelo
Ana Zvicer, kontrabas
Barbara Spital, flavta
Seung-Eun Lee, oboa
Domen Marn, klarinet
Arpad Balazs Piri, fagot
Sarah Akif, rog
Noémi Makkos, trobenta
Urban Turjak, pozavna
Jože Bogolin, tolkala
Petra Vidmar, tolkala
Danaja Habjanič, teorba
Tadeja Kralj, harfa
Kayoko Ikeda, klavir in čembalo
Marjan Peternel, sintetizator in sampli
Črt Lasbaher, asistent in koordinacija
Heiner Goebbels, skladatelj, režija, scena in luči
Pieter Nys, zvok
Živa Ploj Peršuh, dirigentka in umetniška vodja
Varja Antić Balžalorsky, prevod tekstov
Tehnična ekipa SNG Opera in balet Ljubljana – hvala za podporo*
Agencija-K, mikrofoni
Alja Petrič in Albinca Pesek, iskrena hvala za izposojo zvočnih posod
Egon Mihajlović, uglaševanje
sl_SI