IZOBRAŽEVALNI PROGRAMI 2019

0

izobraževalnih programov

00

PROFESORJEV

00

študentov

Orkestrska akademija - mednarodne rezidence za usposabljanje orkestrov
Pesmi o vojnah, ki sem jih videl

Sodelovalo je 19 izbranih glasbenikov iz Slovenije, Srbije, Madžarske, Avstrije, Nemčije, Italije, Velike Britanije, Japonske in Južne Koreje. Letošnji mentor je bil nemški skladatelj in režiser Heiner Goebbels, eden najpomembnejših predstavnikov sodobne glasbene in gledališke scene.

Usposabljanje je bilo sprva razdeljeno na vrsto glasbenih vaj za posamezne skupine. Vodila jih je dirigentka Živa Ploj Peršuh. Heiner Goebbels je nato počasi sestavil celotno skladbo in se posebej posvetil obvladovanju besedilnega dela kompozicije. Govorci (vsi ženskega spola) so še posebej intenzivno vadili izgovorjavo in se z mentorjem ukvarjali s pomenom besedila. V tretji fazi je bilo dodano delo z mikrofoni in posebna uporaba pojočih skled.

Glasbenikov: 19
Heiner Goebbels – skladatelj in režiser
Živa Ploj Peršuh – umetniški vodja in dirigentka
Gertrude Stein – scenski koncert u besedili

 

POLETNI ORKESTRSKI KAMP - POK19

23. do 30. avgust 2019

Avgusta 2019 je potekal orkestrski kamp #POK v obliki aktivnih glasbenih počitnic.
#SMO #POK se je udeležilo 65 mladih glasbenikov iz vseh regij Slovenije. Od 23. do 30. avgusta 2019 so v Ljubljani potekale glasbene in druge umetniške delavnice z različnimi vsebinami ter priprava za koncert z Vladom Kreslinom v Križankah. Skladatelja Jani Golob (Slovenija) in Valter Sivilotti (Italija) sta posebej za #SMO #POK na novo aranžirala skrbno izbrane pesmi Vlada Kreslina kot skladbe za simfonični orkester. V prvih treh dneh kampa smo najprej izvedli sekcijske vaje za posamezne instrumente oziroma skupine z mentorji za tehnično in slogovno glasbeno izpopolnjevanje. Sledile so skupne vaje orkestra in vaje z Vladom Kreslinom. Umetniške delavnice za mlade glasbenike smo pripravili skupaj s Pionirskim domom – Centrom za kulturo mladih in se skozi njih dotakili drugih umetnosti in veščin, ki odpirajo obzorja in krepijo samozavest, koncentracijo in zaupanje vase za sproščeni ter enostavno boljši nastop mladih glasbenikov. Na dan koncerta je v poletnem gledališču Križanke najprej potekala generalna vaja z vajo za ozvočenje, nato skupna tonska vaja pred koncertom in končno koncert.

  • Share:
sl_SI