8 marca, 2022 Juli Széchenyi-Smythe

Akademski glasbeniki Policijskega orkestra s koncertom v Gallusovi dvorani ustvarili čudovito predpraznično vzdušje

[…]

Policijski orkester je pod taktirko dirigenta Nejca Bečana odlično odigral še enega v nizu mnogih koncertov in požel bučen aplavz občinstva, navdušenega nad pestrim repertoarjem skladb, izbranih za ta letni čas in priložnost.

Na koncertu pa so se glasbenikom Policijskega orkestra pridružili tudi mladi ukrajinski glasbeniki, ki so bili ob začetku vojne v Ukrajini evakuirani v Slovenijo, in sicer v okviru projekta Glasba za prihodnost, ki deluje pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh. Nekateri so se sicer že vrnili v rodno državo, nekaj pa jih je ostalo in glasbeno šolanje nadaljujejo pri nas; med njimi so trije klarinetisti, flavtistka, fagotistka, trobentač in saksofonistka. V tem času so se z njimi povezali tudi člani Policijskega orkestra in v duhu prijateljskega sodelovanja, ki ne pozna meja, skupaj ustvarili prav posebno poglavje v zgodovini svojega glasbenega ustvarjanja.
Policijski orkester tako v policijskih vrstah kot v zunanji javnosti uživa izjemno visoko spoštovanje. Za Policijo, za njen ugled, predvsem pa za njeno sprejetost med ljudmi je naredil zelo veliko. Ni ga slovesnega dogodka v policiji, ki bi minil brez njega. Že od leta 1948 so naši policijski glasbeniki nepogrešljiv del vseh družabnih priložnosti v policiji. Je pa naš policijski orkester tudi državni protokolarni orkester, ki pospremi praktično vsak najvišji državni dogodek, proslavo ali obisk visokih tujih predstavnikov. Ponosni smo nanje, na njihovo kvaliteto, na njihove dosežke, humanitarno delo, pa tudi na dejstvo, da so takrat, ko je treba, celo nepogrešljiva operativna pomoč na terenu.

sl_SI