#SMO je projekt sodelovanja, entuziazma ter vizije prihodnosti, ki povezuje vso Slovenijo. V njem imajo naši najperspektivnejši glasbeniki, stari od 16 do 26 let, možnost dosegati najodmevnejše rezultate ter z zagonom, odločnostjo, pogumom in voljo krepiti glasbene, kulturne ter družbene mostove.

Orkester s svojimi projekti zapolnjuje vrzel med formalnim izobraževanjem, ki se osredotoča na tehniko in teorijo, ter realnostjo poklica. Je edini tovrstni projekt pri nas, ki mladim glasbenikom omogoči iz prve roke spoznati vse aspekte življenja poklicnega glasbenika – od prijave na avdicijo do izbora projektov, vaj in nastopov na najprestižnejših odrih. Omogoča povezovanje slovenskih glasbenikov, sovrstnikov, ki se izobražujejo in delujejo pri nas, ter slovenskih glasbenikov, ki se izobražujejo in delujejo v tujini. V orkester vsako leto vabimo nove člane. V večdnevnih rezidencah z vodilnimi profesionalnimi orkestrskimi glasbeniki ti izjemni mladi udeleženci pripravijo program, ki ga nato predstavijo na koncertih, hkrati pa nastopajo kot dinamični glasbeni ambasadorji.

Slovenski mladinski orkester smo ustanovili leta 2019 v sodelovanju z mednarodnimi in domačimi partnerji. Verjamemo, da bo orkester postal kulturna reprezentanca, ki se bo lahko dostojno postavila ob bok vsem najvidnejšim, že desetletja delujočim mladinskim orkestrom iz večine držav EU, pa tudi po svetu. Dosedanja domača in mednarodna sodelovanja so dokazala, da smo na pravi poti. SMO je bil junija 2022 sprejet v polnopravno članstvo Evropske federacije mladinskih nacionalnih orkestrov (EFNYO). Veselimo se tesnejšega povezovanja z ostalimi mladinskimi nacionalnimi orkestri, sodelovanja v lokalnih in evropskih projektih ter postavitve na evropski zemljevid mladinske glasbene odličnosti.

Umetniški odbor SMO sestavljajo prof. Janez Podlesek, prof. Maja Marija Rome, prof. Gal Faganel ter dirigentka in umetniška vodja Živa Ploj Peršuh.