7 maja, 2022 Juli Széchenyi-Smythe

Mladi glasbeniki Ukrajine – glasba jim v teh hudih časih veliko pomeni

Medij: Tednik.si
Avtorji: Majda Goznik
Datum: Sob., 7. maj. 2022
Povezava: https://www.tednik.si/kultura/28263-mladi-glasbeniki-ukrajine-glasba-jim-v-teh-hudih-casih-veliko-pomeni

V okviru cikla spomladanskih koncertov Arsane Klasični mojstri so 22. aprila v slavnostni dvorani ptujskega gradu nastopili mladi glasbeniki
Ukrajine, godalni orkester Music for the future, solistki Olena Tsybal (klavir) in Ilona Pavlyk pod dirigentskim vodstvom Olge Homa.
Celoten izkupiček dobrodelnega koncerta so namenili članom ukrajinskega mladinskega orkestra, ki na begu pred morijo potujejo s tem, kar so lahko vzeli s seboj. To pa je zelo malo: torba, telefon, denar in najvrednejša lastnina – instrument. „V tem kosu sta shranjena vse njihovo življenje in občutek živosti. Naj z glasbo ostanejo pokončni, močni, neomajni, naj obdržijo upanje, žar v očeh in sanje. Pomagajmo jim,“ so besede vseh tistih, ki jim v teh hudih in nadvse žalostnih trenutkih želijo pomagati, jim vsaj malo olajšati življenje. Večina jih je pripotovala sama, nekaj tudi z mamami, sestrami, brati. Z družinskimi člani, ki so ostali doma, so mladi glasbeniki v vsakodnevnih stikih. To jim izjemno veliko pomeni. Njihova največja želja je, da bi se lahko čim prej vrnili domov, da bi se ta nepojmljiva morija čim prej končala.
Slovenski mladinski orkester je evakuacijo mladih ukrajinskih glasbenikov organiziral ob podpori MO Ljubljana, Perutnine Ptuj in Ministrstva za zunanje zadeve RS. Nastanili so jih v dveh ljubljanskih mladinskih hotelih, jim organizirali vadbo, jih vključili v izobraževanje in druge aktivnosti, zagotovili asistenco in vso drugo potrebno pomoč, da se počutijo varno in zaželeno.
sl_SI