16 maja, 2022 Juli Széchenyi-Smythe

Sloviti violinist Gidon Kremer podprl projekt Music for the future

Mladi glasbeni talenti iz Ukrajine in mladi glasbeniki Slovenskega mladinskega orkestra, združeni v orkester Music for the future, so 11. maja 2022 nastopili v Cankarjevem domu.

Osrednji gost koncerta je bil violinist Gidon Kremer, eden najbolj občudovanih glasbenikov na svetu. Že več kot pet desetletij obdarja skupnost ljubiteljev glasbe z neverjetnimi umetniškimi dosežki. Z ukrajinsko kulturo je bil vedno povezan na številne načine: s številnimi sodelovanji, z igranjem in promocijo skladb ukrajinskih skladateljev in nenazadnje je vedno podpiral mlade glasbenike, še vedno pa podpira tudi naš projekt.

Gidon Kremer je kot uvod v koncert izvedel dve pomenljivi skladbi: I. Loboda: Requiem za violino solo. Posvečeno neskončnemu trpljenju Ukrajine in V. Silvestrov: Serenada za violino solo. Orkester je nato izvedel skladbo Religioso slovenskega skladatelja Slavka Osterca, solistični del pa je izvedla mlada ukrajinska violinistka Sofiia Kysliak. Z Gidonom Kremerjem so nato igrali izjemno zahteven Koncert za violino (v izvirniku za violončelo) v a-molu, op. 129 Roberta Schumanna. Orkester je v drugem delu koncerta proslavil življenje, naravo in humanizem s svetlo in spodbudno Simfonijo št. 8 v G-duru, op. 88, B 163 Antonina Dvořáka.

Pred prireditvijo, med njo in po njej smo v sodelovanju z UNICEF-om Slovenija zbirali donacije za pomoč sodelujočim glasbenikom in njihovim družinam iz Ukrajine ter podporo UNICEF-ovim programom za otroke in družine v Ukrajini.

sl_SI