15 avgusta, 2022 Juli Széchenyi-Smythe

Mednarodni orkester Ljubljana z Mahlerjevo Peto

Medij: Kritik.si
Avtorji: Marijan Zlobec
Datum: Pon., 15. aug. 2022
Povezava: https://kritik.si/2022/08/15/mednarodni-orkester-ljubljana-z-mahlerjevo-peto/

Letos mineva deset let od ustanovitve Mednarodnega orkestra Ljubljana, kulturnega ambasadorja Mesta Ljubljane, ki deluje pod umetniškim vodstvom Žive Ploj Peršuh. Ob jubileju bodo nastopili na 70. Ljubljana Festivalu v torek, 16. avgusta, ob 20.30 v Poletnem gledališču v Križankah.

Mednarodni orkester Ljubljana združuje odlične mlade glasbenike iz več kot petintridesetih držav, ki z igranjem v simfoničnem orkestru pridobijo neprecenljive izkušnje in v sodelovanju s priznanimi profesorji, dirigenti in solisti skupaj težijo k najvišjim izvajalskim ciljem.

Mednarodni orkester Ljubljana je tudi del evropskega projekta Sounds of Change (Zvoki sprememb), ki si z združevanjem v umetniškem ustvarjanju prizadeva za uresničevanje slogana Evropske unije Združeni v različnosti.

Mladi glasbeniki bodo izvedli Simfonijo št. 5 v cis – molu v petih stavkih Gustava Mahlerja, ki je nastajala v srečnejšem obdobju skladateljevega življenja med 1901 in 1903, ko je bil kot dirigent in umetniški vodja že med kritiki cenjen direktor Dunajske dvorne opere, leta 1902 pa se je daleč od oči javnosti tudi poročil z dunajsko femme fatale Almo Schindler in ji za poročno darilo posvetil lirično pretanjeni Adagietto omenjene simfonije: posvetilo najlepši Dunajčanki Almi: “Moji dragi Almi, moji zvesti in pogumni spremljevalki na vseh mojih poteh. “

Legendarna simfonija, ki velja za najbolj priljubljeno v skladateljevem opusu, bo zazvenela v interpretaciji orkestra in gostujočega portugalskega dirigenta Osvalda Ferreira, ustanovitelja, glasbenega direktorja in glavnega dirigenta Portugalskega filharmoničnega orkestra. Pred tem je bil glasbeni direktor in šef dirigent Orkestra Algarve ter tudi umetniški vodja Mednarodnega glasbenega festivala Algarve in Oficina de Música de Curitiba (Brazilija).

Osvaldo Ferreira je po končanem študiju dirigiranja v Chicagu, opravil še podiplomski študij na Konservatoriju v Sankt Peterburgu, kjer je bil študent Ilye Mussina. Izobraževanje je nadaljeval in se mojstril še v Salzburgu in Berlinu pod mentorstvom legendatnega italijanskega dirigenta Claudia Abbada, ki je bil ustanovitelj Mladinskega orkestra Gustav Mahler, s katerim je pred štiridesetimi leti gostoval v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Kot gostujoči dirigent je nastopal v mestih, kot so Berlin, Dunaj, Bruselj, Rim, Lizbona, Porto, Praga, Lodž, Katovice, Madrid, Sevilla, Valencia, Cape Town, Caracas, Rio de Janeiro, Sao Paulo, Sankt Peterburg, London, Aspen in Chicago.

Leta 1999 je bil Osvaldo Ferreira nagrajen na tekmovanju Sergeja Prokofjeva v Rusiji. Prejel je »Fellowship« glasbenega festivala Aspen v ZDA, kjer je obiskoval American Conductors Academy. Študiral pa je tudi pri Jormi Panuli in Davidu Zinmanu. Bil je štipendist portugalskega Ministrstva za kulturo in Fundacije Calouste Gulbenkian na Portugalskem.

sl_SI