19 septembra, 2022 Juli Széchenyi-Smythe

Projekt Music for the future kot primer dobre prakse

 

V šestih mesecih smo uspešno evakuirali 142 mladih glasbenikov in njihovih družin ter jim zagotovili nastanitev, splošno izobraževanje in glasbene dejavnosti, ki so podprle proces vključevanja ukrajinskih mladih glasbenikov v različne glasbene dejavnosti, vaje in koncertne programe Slovenskega mladinskega orkestra. Ukrajinski in slovenski mladi glasbeniki so imeli priložnost potovati, pridobivati izkušnje in nastopati ne le v Sloveniji, temveč tudi na Hrvaškem, v Nemčiji in Avstriji; skupaj so pripravili in izvedli več kot 32 koncertov.

Nekateri ukrajinski mladinski glasbeniki so se po nekaj mesecih bivanja v Sloveniji preselili v druge evropske države, nekateri pa so se vrnili v Ukrajino. Danes je večina ostalih vključenih v slovenske skupnosti, vpisanih na osnovne in srednje glasbene šole, med drugim na Akademijo za glasbo v Ljubljani in Konservatorij za glasbo v Mariboru. Obiskujejo pouk angleščine in slovenščine, mnogi med njimi se pripravljajo na nadaljevanje splošne izobrazbe, hkrati pa se ukvarjajo z glasbenimi dejavnostmi.

Slovenski mladinski orkester še danes omogoča ukrajinskim mladim glasbenikom, da še naprej sodelujejo pri dejavnostih orkestra in igrajo ob boku svojih slovenskih vrstnikov in prijateljev ter igrajo priložnostne koncerte. 

sl_SI