5 novembra, 2022 Juli Széchenyi-Smythe

Koncert za mir Simfoničnega orkestra Cantabile

Medij: Revijaglasna.si
Avtorji:
Datum: Sob., 5. nov. 2022
Povezava: http://www.revijaglasna.si/novice/koncert-za-mir-simfonicnega-orkestra-cantabile/

 

4. november 2022 “Soočeni s strahotami vojne, ki se je razplamtela v Ukrajini, glasbeniki Simfoničnega orkestra Cantabile z glasbo pošiljamo klic miru vsem, ki so ga pripravljeni poslušati in slišati.”

Za izvedbo programa tega koncerta so, ob pomoči dirigentke Žive Ploj Peršuh, k sodelovanju povabili mlade glasbeniki iz Ukrajine, ki so pred strahotami vojne prebežali v Slovenijo. Posebno mesto so namenili tudi vrhunski mladi violinistki Sofii Kysliak iz Ukrajine, ki bo ob spremljavi simfoničnega orkestra izvedla skladbo iz filma Schindlerjev seznam v spomin in poklon vsem žrtvam nacističnega divjanja v drugi svetovni vojni.

“Zlo, ki ga prinaša vsaka vojna kliče k razmisleku in očiščenju. Skladba Religioso, ki je delo Slavka Osterca nas nagovarja k razmišljanju in očiščenju brez katerega ni spokoja.”

Osrednjo programsko težo pa namenjajo izvedbi 50 minutne tretje simfonije skladatelja Mikolaja Goreckega, ki ima v svetovni zakladnici klasične protivojne glasbe posebno mesto. Ta poljski skladatelj jo je napisal kot odziv na strahote druge svetovne vojne in njeno ost usmeril v sporočilo miru. V prvem stavku je uporabil žalostinko Marije, Jezusove matere iz samostana sv. Križa iz zbirke Lysagorskih pesmi iz 2. polovice 15. stoletja. Posebej pretresljivo je besedilo v druge stavku simfonije z besedami, ki jih je kot molitev na steni celice št. 3 v gestapovskem zaporu v Zakopanah napisala 18 letna Helena Wanda Blazusiakówna, 26. septembra 1944. V tretjem stavku pa je skladatelj uporabil šlezijsko ljudsko pesem o materi in sinu, ki se v zadnjem verzu sprašuje »zakaj ste ubili ljubljenega sina mojega?«

Koncertu bo dirigiral Marjan Grdadolnik, z umetniško besedo bo sodeloval Tone Kuntner, solistični part bo v simfoniji pela sopranistka Mojca Bitenc. Koncertni dogodek bodo izpeljali najprej v Logatcu v športni dvorani in v Ljubljani v cerkvi svetega Jožefa, 5. in 6. novembra 2022. Zbrane prostovoljne prispevke bodo namenili kot pomoč mladim glasbenikom, ki so pred vojno v Ukrajini našli varno zatočišče v Sloveniji.

Častni pokrovitelj koncerta je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

SIMFONIČNI ORKESTER CANTABILE se je prvič predstavil občinstvu spomladi leta 2011. Nastal je na pobudo profesorja Marjana Grdadolnika in ustanovnih članov. Po več kot desetih sezonah je postal prepoznaven doma in v tujini ter smelo snuje nove programe. Z orkestrom so kot solisti nastopili tako vrhunski umetniki kot mladi perspektivni solisti instrumentalisti.

Projekt Music for the future kot glasnik miru, humanosti in ideje evropskega povezovanja

MUSIC FOR THE FUTURE je naziv umetniško-humanitarnega projekta, s katerim je organizacija Slovenski mladinski orkester dokazala, da je proces integracije beguncev iz Ukrajine mogoč tudi po poteh umetnosti. Še posebej, kadar gre za skupino ljudi, ki so aktivni v isti sferi, imajo posledično enake potrebe ter življenjske in profesionalne perspektive. Uporabili so moč glasbe in povezali mlade prišleke z našim okoljem, jih javnosti predstavili s koncerti in organizirali v simfonični orkester – kot ključno obliko aktivnosti, sodelovanja, povezovanja in integracije.

Od 6. marca 2022 pa vse do danes so evakuirali 142 mladih glasbenikov ter njihovih spremljevalk (mater) in jih večino integrirali v naš življenjski prostor. Danes se ti mladi ljudje tukaj izobražujejo, vpisani so tudi v osnovne in srednje glasbene šole ter Akademijo za glasbo v Ljubljani. Vsi od začetka obiskujejo tečaje slovenščine in so po pol leta bivanja v Sloveniji praktično samostojni.

sl_SI