20 avgusta, 2023 Juli Széchenyi-Smythe

V Ljubljani se te dni predstavlja okoli sto glasbenikov iz vse Slovenije

V Ljubljani se odvija poletni orkestrski kamp Slovenskega mladinskega orkestra.

V Ljubljani se odvija poletni orkestrski kamp, ki ga organizirajo pri Slovenskem mladinskem orkestru z dirigentko Živo Ploj Peršuh.

V tednu dni bodo mladi glasbeniki študirali glasbo od Berlina do Broadwaya. Zaključni koncert bo 23. avgusta v okviru Ljubljana Festivala v Križankah, kjer se jim bo kot solistka pridružila nemška pevka Ute Lemper.

Sprejeti okoli 100 glasbenikov

Poletni orkestrski kamp je namenjen mladim glasbenikom od 12. do 22. leta starosti, ki v tednu dni izpopolnjevanja iz glasbe in improvizacije spoznavajo še druge umetnosti, kot sta gledališče in izrazni ples.
V poletno izobraževanje sprejmejo okoli sto glasbenikov iz vse Slovenije, letos pa se jim bodo pridružili še mladi ukrajinski glasbeniki, ki so lani našli zatočišče v Sloveniji.

Deset mest so namenili glasbenikom, katerih družine so utrpele škodo med nedavnimi poplavami.

Z glasbo bodo potovali od Berlina do Broadwaya

Mladi glasbeniki bodo do 23. avgusta, ko bo na sporedu zaključni koncert, ustvarjali v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu. Kot piše na spletni strani orkestra, bodo z glasbo potovali od Berlina do Broadwaya skupaj z eno najbolj popularnih vokalistk glasbenega gledališča, nemško šansonjerko Ute Lemper.

Udeležili se bodo lahko delavnic, kot so gledališka improvizacija, glasbena improvizacija, petje in ustvarjalni gib. Na zaključni koncert jih bodo pripravljali domači izvajalci, pedagogi in glasbeniki, ki delujejo tudi v tujini, med njimi Kristina Oberžan, Gregor Krmac, Matjaž Drevenšek in Petra Vidmar.

Slovenski mladinski orkester je nastal leta 2019 v sodelovanju z mednarodnimi in domačimi partnerji. V orkester vsako leto vabijo nove člane, ki jim omogočajo, da se seznanijo z delovanjem poklicnega glasbenika. S poletnim orkestrskim kampom jih povežejo v priložnostni simfonični orkester. Orkester je bil lani sprejet v Evropsko zvezo mladinskih nacionalnih orkestrov.

sl_SI