29 avgusta, 2023 Juli Széchenyi-Smythe

Jubilejni koncert Mednarodnega orkestra Ljubljana

Medij: Sigic.si
Avtorji:
Datum: Tor., 29. aug. 2023
Povezava: https://www.sigic.si/jubilejni-koncert-mednarodnega-orkestra-ljubljana.html

Mednarodni orkester Ljubljana (LIO) letos praznuje deseto obletnico. S solistko Nuško Drašček in dirigentko Živo Ploj Peršuh bo slavnostno obletnico obeležil s koncertom 31. avgusta ob 20. uri v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji.

Koncert bo oživil spomin na dva velikana klasične glasbe, ki že od nekdaj razdvajata poslušalce in sledilce, Wagner in Brahms. V 19. stoletju je razkol med Wagnerjem in Brahmsom jezno razdelil progresivce in konservativce. Wagner je razglašal svojo glasbo za glasbo prihodnosti, medtem ko je Brahms ostal trmast klasik. Brahmsova Simfonija št. 4 nas nikoli na razočara. Je polna dialogov, razmislekov, slik narave, polna je občutij, ki se ne razvežejo, so neskončni premisleki o ljubezni in smislu življenja. Nekje je izrečeno, da je ta simfonija kot star moder prijatelj, ki nas zmeraj razveseli z obiskom. Pet pesmi Mathilde Wesendonck je Wagner uglasbil med delom na operi Tristan in Izolda . Pesmi so skupaj s Siegfriedovo idilo dve Wagnerjevi deli, ki se izvajata najpogosteje.

V desetih letih je Mednarodni orkester Ljubljana povezal najmanj 800 glasbenikov iz 42 držav, koncertirali so v Sloveniji, Italiji in Veliki Britaniji ter sodelovali z uglednimi institucijami kot so: Concertgebouw Amsterdam, Accademia Nazionale Santa Cecilia Rim, Orchestre National Lille, Sarajevska filharmonija in drugimi. Orkester so s sodelovanjem počastili priznani solisti: trobentač Reinhold Friedrich, violist Gilad Karni, violinist Michael Barenboim, violinist Gregory Ahss in violončelist Konstantin Pfiz, kontrabasist Knut Erik Sundquist, violist Joerg Wikler, klarinetist Jože Kotar, sopranistka Urška Breznik in tenorist Aljaž Farasin ter režiser in skladatelj Heiner Goebbels.

Poleg prve dirigentke in ustanoviteljice orkestra Žive Ploj Peršuh, so orkestru dirigirali še Klaus Arp, Uroš Lajovic, Carlo Rizzari, Domingo Hindoyan, Osvaldo Ferreira in Daniele Gatti. Mednarodni orkester Ljubljana od leta 2023 deluje v mestu Ljubljana, kamor člani za večdnevno pripravo programa vsakič pripotujejo z vseh vetrov. Je kulturni ambasador Mesta Ljubljana in predstavlja slovensko prestolnico ter jo portretira kot kozmopolitsko mesto, mesto mladih, mesto kreativnosti, umetnosti in priložnosti.

sl_SI