30 novembra, 2023 Juli Széchenyi-Smythe

GLASBENA ELEGANCA 7. ZIMSKEGA FESTIVALA

Medij: Si21.com
Avtorji:
Datum: Čet., 30. nov. 2023
Povezava: https://www.si21.com/Glasba/glasbena-eleganca-7.-zimskega-festivala/

Ljubljana, 30. november 2023 – Drugi mesec v letu 2024 bo med 18. in 23. popestril že 7. Zimski festival v organizaciji Festivala Ljubljana. Na šestih nepozabnih koncertih v Cankarjevem domu in Slovenski filharmoniji se bodo občinstvu predstavili vrhunski glasbeniki. […]

Zimski festival bodo sklenile tri mojstrovine iz zakladnice klasičnih del v izvedbi Slovenskega mladinskega orkestra pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh. Večer bodo otvorile Brahmsove Variacije na Haydnovo temo, ki so nastale kot oda Josephu Haydnu in so skladateljevo prelomno delo, saj gre za prvo skladbo za veliki orkester brez solista. Sledil bo Koncert za violino št. 1 enega najpomembnejših glasbenih virtuozov Henryka Wieniawskega. Napisal ga je po naročilu ruskih plemičev, kar je potrjevalo njegov ugled skladatelja in violinista. Delo je napisal med bivanjem v Rusiji, v njem pa se izražajo bogate melodične linije, tehnično zahtevni vložki ter strastne pasaže. Zaključili bomo z Beethovnovo Simfonijo št. 3, bolj znano kot »Eroica«, ki jo je skladatelj ustvaril v obdobju, ko je izgubljal sluh. Ta osebna stiska je verjetno prispevala k intenzivnosti in globini izraza v simfoniji, ki je poleg svoje revolucionarnosti v razvoju simfonične glasbe vplivala tudi na kasnejše generacije skladateljev.

Kot solist se bo s Prvim violinskim koncertom Wieniawskega predstavil Rok Zaletel Černoš, ki se je letos kot prvi slovenski violinist udeležil prestižnega Mednarodnega tekmovanja P. I. Čajkovski v Moskvi. Kot štipendist Mestne občine Ljubljana se trenutno izpopolnjuje na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, pri prof. A. Sorokovu.

Program:

  1. Brahms: Variacije na Haydnovo temo v B-duru, op. 56a
  2. Wieniawski: Koncert za violino št. 1 v fis-molu, op. 14
  3. van Beethoven: Simfonija št. 3 v Es-duru, op. 55, »Eroica«

(23. februar, Slovenska filharmonija, 19.30)

sl_SI