30 novembra, 2023 Juli Széchenyi-Smythe

SMO bo zaključil 7. zimski FESTIVAL LJUBLJANA

Dirigentka, Živa Ploj Peršuh

Današnje tiskovne konference Zimskega Festivala Ljubljana, ki je potekala v Križankah, so se udeležili dirigentka Živa Ploj Peršuh, violinist Rok Zaletel Černoš, Klemen Hvala in seveda direktor festivala g. Darko Brlek. Razprava se je osredotočila na prihajajoči koncert Slovenskega mladinskega orkestra, ki bo 23. februarja ob 19.30 v Slovenski filharmoniji.

Živa Ploj Peršuh je poudarila Rokove uspehe in vpliv na mlade glasbenike ter pomembnost Slovenskega mladinskega orkestra (SMO) v slovenski glasbeni krajini. Poudarila je, da SMO nagovarja več kot 22.000 otrok in mladostnikov, ki so v sklopu našega šolskega formalnega izobraževanja in tako kot tudi ostali profesionalni orkestri potrebuje dolgoročno strateško načrtovanje za svoje delovanje. Izrazila je upanje, da bodo odločevalci podprli prizadevanja glasbenikov.

Program februarskega koncerta Slovenskega mladinskega orkestra vključuje redko izvajani Violinski koncert št. 1 H. Wieniawskija, ki je izjemno zahteven tako za solista kot orkester, ter Variacije na Haydnovo temo J. Brahmsa, ki bodo posebej izpostavile pihala orkestra. Drugi del koncerta bo posvečen Beethovnovi “Eroici”, Simfoniji št. 3, ki jo bodo izvajali po želji mladih ustvarjalcev.

Rok Zaletel je izrazil navdušenje nad svojim prvim sodelovanjem z našim mladinskim orkestrom. Omenil je, da je bil izbran program plod skupne odločitve z dirigentko Živo Ploj Peršuh, ko ga je kontaktirala med tekmovanjem na Kitajskem. Rok verjame, da bo koncert odličen in predstavlja velik izziv tako za njega kot za orkester.

 

 

sl_SI