20 decembra, 2023 Juli Széchenyi-Smythe

FINALNI VEČER 7. ZIMSKEGA FESTIVALA

Medij: Si21.com (ostalo)
Avtorji:
Datum: Sre, 20. 12. 2023
Povezava: https://www.si21.com/Glasba/finalni-vecer-7.-zimskega-festivala/

Ljubljana, 20. december 2023 – Ne zamudite zaključka 7. Zimskega festivala, ki bo potekal 23. februarja 2024 ob 19.30 v Slovenski filharmoniji. Na voljo je le še nekaj vstopnic, zagotovite si svojo in si oglejte koncert Slovenskega mladinskega orkestra, ki je redni gost Ljubljana Festivala ter Zimskega festivala, pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh (naslovna fotografija). Kot solist bo nastopil Rok Zaletel Černoš.

Dirigentka in muzikologinja Živa Ploj Peršuh, ki pravi, da je dirigentska palica praktično podaljšek njene roke, je ena redkih slovenskih dirigentk. Slovenski mladinski orkester je ustanovila leta 2019 z željo po navduševanju mladih za glasbeno umetnost. Je edini tovrstni projekt pri nas, ki mladim glasbenikom omogoči iz prve roke spoznati vse aspekte življenja poklicnega glasbenika. V tem času je postal pomemben simbol slovenske kulture in se postavlja ob bok bolj uveljavljenim evropskim nacionalnim mladinskim orkestrom. »Nastop na 7. Zimskem festivalu je za naš orkester enkratna priložnost in predstavlja enega od vrhuncev sezone. Izbran program je za mlade velik izziv, ki vse do konca garajo in dogodek pričakujejo z vsem žarom,« je povedala dirigentka.
Rok Zaletel Černoš se je letos kot prvi slovenski violinist udeležil prestižnega Mednarodnega tekmovanja P. I. Čajkovski v Moskvi, kjer se je predstavil s 25 violinisti in se uvrstil v drugi krog med 13 najboljših na svetu. Leta 2019 se je občinstvu Festivala Ljubljana predstavil že na Mednarodnem glasbenem ciklu Mladi virtuozi. S komaj 16. leti je bil sprejet na Akademijo za glasbo kot izredno nadarjen mladi talent. Že v času študija je poleg številnih drugih nagrad prejel tudi Prešernovo. Študiral je na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, kot štipendist Mestne občine Ljubljana pa trenutno študij nadaljuje na magistrskem študiju na Akademiji za glasbo pod mentorstvom prof. Vasilija Meljnikova. »Rok s svojim umetniškim in glasbenim talentom zlahka očara občinstvo. Pri igranju kaže stilsko muzikalnost, virtuoznost, zelo lep zvok in suvereno vrhunsko violinsko tehniko,« je o violinistu povedal njegov profesor Anton Sorokov, prvi koncertni mojster Dunajskih simfonikov.
Interpretirali bodo dela treh mojstrov iz zakladnice klasičnih del. Uvod v večer bodo Brahmsove Variacije na Haydnovo temo, ki so nastale kot oda Josephu Haydnu in so prelomno skladateljevo delo, saj gre za prvo delo za veliki orkester brez solista. Sledil bo Koncert za violino št. 1 H. Wieniawskega, sicer redko del orkestrskega repertoarja, ki ga bo izvajal Rok Zaletel Černoš. Beethoven je Simfonijo št. 3, bolj znano kot “Eroica”, ustvaril v obdobju, ko je izgubljal sluh. Ta osebna stiska je verjetno prispevala k intenzivnosti in globini izraza v simfoniji, ki je vplivala tudi na kasnejše generacije skladateljev. Velja za eno izmed njegovih najbolj znanih in cenjenih del, posvečena pa je Napoleonu Bonaparteju. Skladba bo zaokrožila 7. Zimski festival.

Vstopnice so na voljo na ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, na bencinskih servisih in ostalih Eventimovih prodajnih mestih. Presenetite svoje najdražje z darilnim bonom Festivala Ljubljana in jim s kulturnimi dogodki, polnimi glasbe, nepozabnih doživetij in umetniškega navdiha, popestrite večere. Izbirate lahko med različnimi vrednostmi bona v izvedbi največjih svetovnih zvezd, ki ga lahko vnovčite za več kot 100 prireditev. Zagotovite si ga pri blagajni Križank, na ljubljanafestival.si ali na eventim.si.

Festival Ljubljana si pridržuje pravice do spremembe programa. Več informacij na ljubljanafestival.si.
sl_SI