9 februarja, 2024 Juli Széchenyi-Smythe

Darko Brlek: Kvalitetne kulturne ponudbe ne more nikoli biti preveč

Medij: Novice.svet24.si
Avtorji: Teja Pelko
Datum: Pet, 9. feb. 2024
Povezava: https://novice.svet24.si/revija/stop/clanek/intervjuji/65c135fba08a8/kvalitetne-kulturne-ponudbe-ne-more-nikoli-biti-prevec

[…]

Tudi tokrat pa ste dali prostor Slovenskemu mladinskemu orkestru pod vodstvom dirigentke in umetniške vodje Žive Ploj Peršuh. Zakaj se vam to zdi tako zelo pomembno?

S Slovenskim mladinskim orkestrom in dirigentko ter umetniško vodjo orkestra Živo Ploj Peršuh sodelujemo že vse od ustanovitve orkestra leta 2019. Od takrat se z raznolikim repertoarjem predstavijo tako na Zimskem festivalu, ki ga bodo letos zaokrožili, kot poletnem Ljubljana Festivalu. Mladinski orkestri imajo ključno vlogo pri razvoju mladih glasbenikov, saj jim omogočajo, da izpopolnjujejo svojo tehnično spretnost ter pomembno prispevajo h kulturnemu in glasbenemu prostoru. Tako se naučijo sodelovati, uskladiti svoje igranje in slediti navodilom dirigenta. Zagotavljajo pa tudi spodbudno platformo za glasbenike iz različnih okolij in pomagajo odpravljati ovire pri sodelovanju v klasični glasbi, zaradi česar je ta zvrst bolj dostopna in reprezentativna.

[…]

Navarro vodil Ensemble Dissonance, kot solista pa se bosta predstavila pevka Lidia Rodríguez González in trobentač Vicente Campos, sledil bo še recital violinista Maksima Vengerova s pianistom Vagom Papianom, festival pa bomo zaključili z nastopom Slovenskega mladinskega orkestra pod taktirko Žive Ploj Peršuh in z violinistom Rokom Zaletelom Černošem. Prepričan sem, da bodo vsi letošnji koncerti pričarali idilična zimska doživetja in popestrili dogajanje v Ljubljani med zimskimi počitnicami.

[…]

sl_SI