23 februarja, 2024 Juli Széchenyi-Smythe

Zaključek Zimskega festivala s Slovenskim mladinskim orkestrom

Medij: Megafon.si
Avtorji:
Datum: Pet, 23. feb 2024
Povezava: Zaključek Zimskega festivala s Slovenskim mladinskim orkestrom

Za glasbene navdušence so se v sklopu Zimskega festivala v preteklih dneh vrstili koncerti vrhunskih glasbenikov.
Festival bo danes v Slovenski filharmoniji ob 19.30 sklenil koncert Slovenskega mladinskega orkestra pod vodstvom dirigentke in umetniške vodje Žive Ploj Peršuh. Nastopil bo tudi solist violinist Rok Zaletel Černoš.

Večer bodo uvedle Variacije na Haydnovo temo Johannesa Brahmsa, sledil bo Koncert za violino št. 1 poljskega skladatelja Henryka Wieniawskega. Nastop bo zaokrožila Beethovnova Simfonija št. 3, bolj znana kot Eroica, so zapisali pri Festivalu Ljubljana.

Dirigentka in ustanoviteljica ter umetniška vodja orkestra Ploj Peršuh deluje s širokim simfoničnim in opernim repertoarjem. V Sloveniji je ustanovila simfonični in komorni orkester Festine, ki je poklicne glasbenike povezal s študenti in omogočil, da se mladim podaja izkušnje iz profesionalnega glasbenega življenja.

Poleg orkestra je še ustanoviteljica humanitarnega umetniškega projekta Music For the Future, kjer se ukvarja z integracijo mladih ukrajinskih glasbenikov, ki jih je prizadel rusko-ukrajinski spor.

Kot solist se bo glasbenikom pridružil Rok Zaletel Černoš, ki se je lani kot prvi slovenski violinist udeležil mednarodnega tekmovanja P. I. Čajkovski v Moskvi. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Vasilija Meljnikova in že v času študija prejel poleg številnih drugih nagrad tudi študentsko Prešernovo nagrado. Kot štipendist Mestne občine Ljubljana študij nadaljuje na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju.

Slovenski mladinski orkester je bil junija 2022 sprejet v polnopravno članstvo Evropske federacije mladinskih nacionalnih orkestrov EFNYO.

Festival je 18. februarja odprl tajvanski pianist Kai-Min Chang, zmagovalec prvega mednarodnega klavirskega tekmovanja, ki so ga organizirali pri Festivalu Ljubljana. Med drugim so nastopili še dirigent Roberto Abbado, španska pevka Lidia Rodriguez Gonzalez ter pianistka Olga Kern in violinist Maksim Vengerov, ki sta tokrat v Sloveniji gostovala prvič.

sl_SI