März 8, 2022 Juli Széchenyi-Smythe

Odziv Slovenskega mladinskega orkestra klicu na pomoč Ukrajinskega mladinskega simfoničnega orkestra

Zaradi vojne ekskalacije in spopadov v Ukrajini je več sto tisoč ljudi prisiljenih zapustiti svoje domove. Ljudje se soočajo s humanitarno katastrofo sredi Evrope. Ogroženi so tudi mnogi otroci in mladostniki po vsej državi, zato se je Slovenski mladinski orkester (SMO), ki ga vodi Živa Ploj Peršuh, dirigentka Orkestra SNG Opera in balet in tudi umetniška vodja SMO, takoj odzval prošnji za pomoč Mladinskega simfoničnega orkestra Ukrajine (YsOU), ki ga vodi mednarodno priznana dirigentka Oksana Lyniv.

Slovenski mladinski orkester sodeluje s pristojnimi organi, Mestno občino Ljubljana in Ministrstvom za zunanje zadeve ter z YsOU kot ukrajinskim partnerjem in je pripravljen pomagati ter zagotoviti evakuacijo in prvo humanitarno pomoč, namestitev in nadaljnjo pomoč v primeru daljšega bivanja. 

Poleg tega bosta Slovenski mladinski orkester in Mladinski simfonični orkester Ukrajine skupaj z Evropskim kariernim centrom za umetnike organizirala in izvajala različne ustvarjalne dejavnosti: vsakodnevne glasbene ure, mojstrske tečaje, delavnice vodenja, orkestrsko akademijo, akademijo za komorne orkestre in koncerte, ki bodo prenašani v živo. 

Ob akciji je pomembna in neobhodna tudi integracija, zato smo skupaj z YsOU ustanovili projekt Music for the future, s ciljem, omogočiti mladim ukrajinskim glasbenikom, da premagajo travmo vojne ter s svojim znanjem in ljubeznijo – GLASBO – pomagajo ustaviti grozote in hkrati spodbuditi vse, ki se borijo za mir, da se z glasbo ponovno ukvarjajo.

Izjava Oksane Lyniv, dirigentke Ukrajinskega mladinskega simfoničnega orkestra:

“Zdaj živimo v strašnih časih. Ruska agresija na mojo državo je nečloveška in nedvoumno kruta. Moja največja bolečina in trpljenje zdaj pripadata mojim mladim glasbenikom iz Mladinskega orkestra Ukrajine, pa tudi vsem mladim glasbenikom v državi. Narediti želim vse, kar je v moji moči, da bi vsem mladim iz moje domovine ponovno omogočila upanje na normalno življenje. Umetnost naj zdaj postane orožje in zdravilo v tem boju. S projektom jih želimo spodbuditi, da ne bi opustili glasbe, in jim dati priložnost za nadaljnji razvoj v evropskem kulturnem prostoru. Razmere v Ukrajini se hitro razvijajo in spreminjajo iz ure v uro. Slovenski mladinski orkester še naprej zagotavlja pomoč mladim beguncem, ki jih je prizadel konflikt. Vaša donacija bo v veliko pomoč pri organizaciji in oskrbi.”

de_DE