Izštekani Balladero & Camerata SMO

Izštekani, Jure Longyka

Val 2020 , Ljubljana

10. 5. 2021

Mladi glasbeni talenti iz Ukrajine in mladi glasbeniki Slovenskega mladinskega orkestra, združeni v orkester Music for the future, so 11. maja 2022 nastopili v Cankarjevem domu.

Osrednji gost koncerta je bil violinist Gidon Kremer, eden najbolj občudovanih glasbenikov na svetu. Že več kot pet desetletij obdarja skupnost ljubiteljev glasbe z neverjetnimi umetniškimi dosežki. Z ukrajinsko kulturo je bil vedno povezan na številne načine: s številnimi sodelovanji, z igranjem in promocijo skladb ukrajinskih skladateljev in nenazadnje je vedno podpiral mlade glasbenike, še vedno pa podpira tudi naš projekt.

Gidon Kremer je kot uvod v koncert izvedel dve pomenljivi skladbi: I. Loboda: Requiem za violino solo. Posvečeno neskončnemu trpljenju Ukrajine in V. Silvestrov: Serenada za violino solo. Orkester je nato izvedel skladbo Religioso slovenskega skladatelja Slavka Osterca, solistični del pa je izvedla mlada ukrajinska violinistka Sofiia Kysliak. Z Gidonom Kremerjem so nato igrali izjemno zahteven Koncert za violino (v izvirniku za violončelo) v a-molu, op. 129 Roberta Schumanna. Orkester je v drugem delu koncerta proslavil življenje, naravo in humanizem s svetlo in spodbudno Simfonijo št. 8 v G-duru, op. 88, B 163 Antonina Dvořáka.

Pred prireditvijo, med njo in po njej smo v a

Vodilni domači klavirski kantavtor Balladero v Izštekanih ni nastopil sam. Nasprotno, krepkih dvajset duš mu je pomagalo delati muziko. Posebej za to priložnost so jo priredili na najrazličnejše načine, od bendovske akustike prek silovito intimnih trenutkov do manjše komorne zasedbe.

Prav posebej Balladera menda ni treba predstavljati. No, morda na hitro. Potem ko je odložil bobnarske palčke, ki jih je vihtel v pozni fazi delovanja prekmurskih alternativcev PsychoPath, je zakoračil na solistično, s črnobelimi tipkami tlakovano pot. Zvaril je dva pretežno angleško pojoča albuma: Club Deuce (2012) in Perfect You (2016). Na radiu so se najbolj prijele slovenske, često ga slišimo v duetu z Jadranko Juras in v zadnjem letu, dveh s tem uspešno nadaljuje. “Ponesi me”, “Še živim” in najnovejša “Najina” so krepko v ušesih.

Lani poleti je Balladero izvedel imeniten koncert s Slovenskim nacionalnim mladinskim orkestrom pod vodstvom Žive Ploj Peršuh. In nadaljeval s transformacijo svoje glasbe. Nekaj izjemnih orkestrskih aranžmajev je Matija Krečič posebej za Izštekane priredil za manjšo zasedbo godal, pihal, trobil, tolkal in harfe, ki so jo za to priložnost poimenovali Camerata SMO.

“Simfonični … ne dodatek, temveč premislek je res oplemenitil, očarobil Balladerovo glasbo. Dal ji je, kar si zares zasluži. Aranžmaji niso lahki in mladina se je morala pošteno zagristi vanje. Zaupanje je več kot upravičila,” pripoveduje dirigentka Živa Ploj Peršuh. Aranžer Matija Krečič dodaja: “Nova komorna inačica bo drugačna, tudi ta ansambel smo premišljeno izbrali. Ustvarjamo nov zvok, v katerem bodo posamezni instrumenti prišli še bolj do izraza.”

“Kot bi se vozil v različnih vozilih, različnih tipov in velikosti. Če si solo kot v elegantni limuzini in se z bendom pelješ v kombiju, si z orkestrom kot na vesoljski ladji, ki te odpelje v stratosfero,” deli vtise Balladero.

Poleg Camerate SMO je Balladera spremljal njegov bend – Martin Lunder, Jernej Kržič in Boštjan Gradišek so se posebej za to priložnost oborožili z akustičnim arzenalom – in mnogi imenitni gostje: pevci Samo Budna, Jadranka Juras in Melanija Fabčič Melée (PsychoPath, Werefox), kitarist Peter Dekleva (Hamo & Tribute 2 Love, Društvo mrtvih pesnikov) ter na Angleškem klasično izobraženi harmonikar Amadej Herzog.

“Izštekani so posebna zgodba, ki te obrne na 1000 obratov. Kot centrifuga, ki te zavrti skozi to, kar počneš sicer. Veliko sem razmišljal, kako pristopiti, saj je moja glasba že v osnovi izštekana. Če delaš kot kantavtor, lahko tvoje skladbe preživijo domala vse oblike. In v času reprogramiranja za Izštekane se je rodilo veliko novih glasbenih idej.” Dominik Bagola – Balladero

sodelovanju z UNICEF-om Slovenija zbirali donacije za pomoč sodelujočim glasbenikom in njihovim družinam iz Ukrajine ter podporo UNICEF-ovim programom za otroke in družine v Ukrajini.

Izvajalci

Slovenski mladinski orkester
Dirigentka: Živa Ploj Peršuh

Program

Ducat veličastnih skladb v premnogih doslej neznanih odtenkih. Privoščite si jih.
VIDEO
  • Share:

Projekt smo izvedli skupaj z

sl_SI