IZOBRAŽEVALNI PROGRAMI 2020

0

izobraževalnih programov

00

Profesorjev

00

študentov

POLETNI ORKESTRSKI KAMP - POK20
Avgust 2020

Letošnji orkestrski tabor je bil poseben z več vidikov. Zaradi virusa, karantene in zdravstvenih ukrepov je bil nastop ogrožen. S prilagoditvami, vztrajnostjo in močno željo, da bi naše posebno združenje in ustvarjanje mladih glasbenikov ohranili v čim bolj pristni obliki, nam je uspelo zadostiti ukrepom, ustvariti zahtevane posebne pogoje in izvesti vse dejavnosti ter dva načrtovana koncerta.

Poletnega orkestrskega tabora se je udeležilo 67 mladih glasbenikov iz vse Slovenije. Zaradi zahtevnih zdravstvenih ukrepov so glasbeniki enajst dni preživeli v umetnem karantenskem mehurčku. To pomeni, da so živeli, ustvarjali, vadili in nastopali skupaj pod strogim nadzorom. Le v teh pogojih smo uspešno izpolnili vse ukrepe zaradi Covid-19 in izvedli načrtovane dejavnosti. Vse dejavnosti so potekale v Študentskem centru Tabor v Ljubljani.

Prve tri dni so dopoldne potekale sekcijske vaje za posamezne instrumentalne skupine. Vodilo jih je trinajst profesionalnih glasbenikov, članov slovenskih orkestrov, profesorjev in solistov. Popoldne so udeleženci spoznali gostujoče umetnike Dominika Bagolo, Jadranko Juras, Emkeja, Vaska Atanasovskega in Uršo Sterhar Benčina, se učili osnov glasbenega in gledališkega improviziranja ter odkrivali različne stadije njihove karierne poti v različnih glasbenih žanrih. Udeleženci so na dodatni delavnici spoznali projekt Samo1planet in Care4climate, ki jih bo spremljal v prihodnjih edicijah kampa. Imamo Samo1planet!, se glasi vodilni slogan kar 8 let trajajočega projekta, znotraj katerega si deležniki skozi različne aktivnosti prizadevajo do učinkovitega prehoda v nizkoogljično družbo. Ena izmed aktivacij je bil tudi koncert Slovenskega mladinskega orkestra (SMO) v sklopu Festivala Ljubljana.

Naslednje dni je orkester vadil na skupnih vajah s solisti. Izbrani program je bil zahteven in v velik izziv prav vsem instrumentalnim skupinam. Sestavljen je bil iz del pretežno slovenske ustvarjalnosti, ob tem pa je vključeval pri nas manj znana dela avtorjev Carla Nielsna in Larsa-Erika Larssona ter priljubljene odlomke iz Suite Arležanka Georgesa Bizeta in Jazz suite št. 1 Dmitrija Šostakoviča, pa še jazz standard The man I love bratov Ire in Georgea Gershwina in popularno uspešnico Uptown funk Marka Ronsona in še slovensko legendarno popevko Vrtiljak Jureta Robežnika. Ob klasičnih mojstrovinah smo osrednji del programa namenili kantavtorju in piscu Dominiku Bagoli – Balladeru. Njegove balade in poskočnice so bile iztočnica za letošnji glasbeni vrtiljak. Na njem smo poleg uspešnic Balladera v mojstrskih simfoničnih priredbah Matije Krečiča zavrteli še glasbo mariborskega raperja Emkeja in v duete z Balladerom povabili mezzosopranistko in jazz pevko Jadranko Juras.

  • Share:
sl_SI