KNUT ERIK SUNDQUIST

Grand hotel Union

9. 2. 2014

Izvajanje del nordijskih skladateljev Larsa-Erika Larssona, Carla Nielsena, Edwarda Griega in Jeana Sibeliusa je pri nas, z izjemo Griegovih skladb, redkost. Prav tak program je z(a) LIO pripravil nekonvencionalen norveški kontrabasist Knut Erik Sundquist.

Knut Erik Sundquist je bil kot eden najboljših norveških kontrabasistov sedem let član Orkestra Bergenske filharmonije. Zdaj redno koncertira z Norveškim komornim orkestrom in Norveškim baročnim orkestrom, Festivalskim orkestrom iz Luzerna in Komornim orkestrom Gustav Mahler pod taktirko Claudia Abbada. Igral je tudi v Ensemble Modern iz Frankfurta in, kadar je doma v Harstadu na severu Norveške, sodeluje tudi v tamkajšnjem vojaškem orkestru. Na Festivalu Severni sij je prejel nagrado žirije za dosežke v svoji glasbeni karieri, strokovni kolegi pa pravijo, da ima nad kontrabasom popoln nadzor v muzikaličnem in tehničnem smislu ter da zna iz instrumenta izvabiti elegantno čist zvok.

Sundquist, ki sledi pravilu, da “tradicija ni zavezujoča“, je nastopil tudi kot solist in dirigent, koncertni mojster pa je bil Gregory Ahss.

Izvajalci

Mednarodni orkester Ljubljana
Dirigent in solist: Knut Erik Sundquist, kontrabas
Koncertni mojster: Gregory Ahss

Program

E. Larsson: Preludij k literarno-glasbeni suiti Bog v preobleki, op. 24
G. Bottesini: Izbor del za kontrabas
C. Nielsen: Domišljijsko potovanje na Ferske otoke
J. Sibelius: Valse triste
E. Grieg: Norveški plesi, op. 35

  • Share:

Projekt smo izvedli skupaj z

sl_SI