MUSIC FOR THE FUTURE 
S koncertom do pomoči Ukrajini
Dobrodelni koncert mladih glasbenikov iz Ukrajine in Slovenije v Cankarjevem domu ter svetovno znanega violinista Gidona Kremerja za pomoč otrokom in družinam iz Ukrajine

 

Otroci in mladi iz Ukrajine, ki so varno zavetje pred vojno poiskali v Sloveniji, bodo drevi, 11. maja, s koncertom v Cankarjevem domu v Ljubljani zbirali sredstva za pomoč ljudem iz Ukrajine na način, ki je njim najbližje: z glasbo. V umetniško-donatorskem projektu Music for the future se nadarjeni mladi glasbeniki iz Ukrajine povezujejo z mladimi glasbeniki iz Slovenije pod okriljem Slovenskega mladinskega orkestra pod vodstvom Žive Ploj Peršuh. Ob tej priložnosti so svoje moči združili z Unicefom Slovenija.
Ena torba, telefon in njihova najdragocenejša lastnina – inštrument, v katerem so vse njihovo življenje in sanje. S tem imetjem so se na pot iz Ukrajine podali nadarjeni mladi glasbeniki, ki so varno zavetje našli v Sloveniji. Izkušnje, ki jih na begu doživljajo otroci, lahko marsikoga razčlovečijo, zato otroci (najmlajši med njimi je star sedem let) in mladi iz Ukrajine iščejo oporo in moč v glasbi ter nadaljujejo svoje poslanstvo. S tem si želijo razvijati nadarjenost, premagati vojno travmo ter pomagati k boljši prihodnosti zase in za druge.
Gidon Kremer
WIKIPEDIA
Nadarjeni glasbeniki iz Ukrajine bodo skupaj z mladimi glasbeniki iz Slovenije pod okriljem Slovenskega mladinskega orkestra in združeni v orkester Music for the future nastopili v Cankarjevem domu. Pred dogodkom, med njim in po njem bodo v sodelovanju z Unicefom Slovenija zbirali darove za pomoč sodelujočim glasbenikom in njihovim družinam iz Ukrajine ter za Unicefove programe pomoči za otroke in družine iz Ukrajine. Nastopil bo Simfonični orkester Music for the future s svetovno znanim solistom, violinistom Gidonom Kremerjem. Dirigentka bo Živa Ploj Peršuh. Na programu pa bodo: Dvořák: Simfonija št. 8 v G-duru, Schumann: Violinski koncert v a-molu (izvirno za violončelo); Skoryk: Melodija in Škerjanc: Svečana uvertura.
sl_SI