Sodelovanje s Klausom Arpom in turneja
Slovenija – Italija

Klaus Arp (1950 – 2016) se je rodil v Soltauu. Po študiju klavirja, dirigiranja in kompozicije v hamburški Visoki šoli za glasbo in uprizoritvene umetnosti je delal kot asistent in solo pianist v Hamburški državni operi. Poleg klasične izobrazbe je bil aktiven tudi kot jazz glasbenik in se je posebej osredotočil na minimalno glasbo.

Leta 1978 je Klaus Arp prevzel Hamburški državni mladinski orkester in produkcijo zgodbe West Side v Hamburški državni operi – produkcijo, ki jo je z ogromnim uspehom vodil več kot petdesetkrat. V okviru dela v Hamburški državni operi je napisal tudi številne baletne skladbe in odrsko glasbo. Kljub različnim obveznostim kot svobodni glasbenik in predavatelj v Hamburgu na Visoki šoli za glasbo, je leta 1981 podpisal stalno pogodbo kot glavni dirigent Opere Koblenz.
Poleg dela v Operi je vodil številne koncerte orkestra Rheinische Philharmonie in sodeloval pri različnih radiodifuznih programih na koncertih in produkcijah. Kot gost je sodeloval s Filharmonijo Hungarico, Simfoničnimi radijskimi orkestri v Baslu in Zagrebu – tu je bil šef dirigent, pri Teatru Margarita v Genovi, Teatru Pergolesi v Jesiju, pri Severno-zahodni nemški filharmoniji in številnih drugih, tudi v ZDA, Južni Koreji in Kanadi.
Od leta 1987 do 1995 je bil glavni dirigent Južno-zahodnega radijskega orkestra (Kaiserslautern), od leta 1992 pa tudi umetniški vodja ‘Villa Musica’ v Mainzu, ugledne dobrodelne fundacije zvezne dežele Porenje-Pfalz, katere cilj je promocija glasbe in pomagati pri izobraževanju mladih glasbenikov.
Leta 1993 je bil imenovan za profesorja za orkestrsko dirigiranje Glasbene akademije Heidelberg-Mannheim, pozneje Visoke šole za glasbo Mannheim.

Klaus Arp je bil duša in srce našega projekta. Nad Mednarodnim orkestrom Ljubljana in orkestrsko akademijo je programsko bdel skrbno in srčno. Orkestru je dirigiral in podpiral njegov razvoj vsako leto od 2010 do 2015.

Program:
J. Brahms: Varijacije na Haydnovo temo, op. 56a Koral sv. Antona
Lojze Lebič: Per Archi
J. Haydn: Simfonija št. 102 v B-duru, Hob. I: 102
P. I. Čajkovski: Simfonija v e-molu, št. 4, op. 36

Mednarodni orkester Ljubljana
Dirigent: Klaus Arp

KONCERTA:
20. 7. 2012 / Dvorana Marjana Kozine Slovenska filharmonija, Ljubljana
22. 7. 2012 / Piazza Duomo, Čedad

sl_SI