Collaboration with double bass virtuoso Knut Erik Sundquist

Sodelovanje s Knutom Erikom Sundquistom

Izvajanje del nordijskih skladateljev Larsa-Erika Larssona, Carla Nielsena, Edwarda Griega in Jeana Sibeliusa je pri nas, z izjemo Griegovih skladb, redkost. Prav tak program je z(a) LIO pripravil nekonvencionalen norveški kontrabasist Knut Erik Sundquist.

Sundquist, ki sledi pravilu, da “tradicija ni zavezujoča“, je nastopil tudi kot solist in dirigent, koncertni mojster pa je bil Gregory Ahss.

Knut Erik Sundquist je bil kot eden najboljših norveških kontrabasistov sedem let član Orkestra Bergenske filharmonije. Zdaj redno koncertira z Norveškim komornim orkestrom in Norveškim baročnim orkestrom, Festivalskim orkestrom iz Luzerna in Komornim orkestrom Gustav Mahler pod taktirko Claudia Abbada. Igral je tudi v Ensemble Modern iz Frankfurta in, kadar je doma v Harstadu na severu Norveške, sodeluje tudi v tamkajšnjem vojaškem orkestru. Na Festivalu Severni sij je prejel nagrado žirije za dosežke v svoji glasbeni karieri, strokovni kolegi pa pravijo, da ima nad kontrabasom popoln nadzor v muzikaličnem in tehničnem smislu ter da zna iz instrumenta izvabiti elegantno čist zvok.

Program:
E. Larsson: Preludij k literarno-glasbeni suiti Bog v preobleki, op. 24
G. Bottesini: Izbor del za kontrabas
C. Nielsen: Domišljijsko potovanje na Ferske otoke
J. Sibelius: Valse triste
E. Grieg: Norveški plesi, op. 35

Mednarodni orkester Ljubljana
Dirigent in solist: Knut Erik Sundquist, kontrabas
Koncertni mojster: Gregory Ahss

KONCERT:
9. 2. 2014 / Grand Hotel Union

FOTO: JANA JOCIF

 

sl_SI