20 maja, 2022 Juli Széchenyi-Smythe

To je razlog, da se je Slovenki poklonil celo britanski medijski velikan

Medij: Maribor24.si
Avtorji:
Datum: Pet., 20. maj. 2022
Povezava: https://maribor24.si/slovenija/to-je-razlog-da-se-je-slovenki-poklonil-celo-britanski-medijski-velikan

Slovenska dirigentka je zaradi reševalne akcije pritegnila pozornost britanskega BBC-ja.

 

Kmalu po začetku vojne v Ukrajini je stekla akcija, kako iz vojne vihre rešiti otroke enega tamkajšnjih orkestrov. V akcijo se je podala slovenska dirigentka Živa Ploj Peršuh . O zgodbi 140 ljudi, ki so našli zavetje v Sloveniji, tako piše tudi britanski BBC.

“Pot je bila težka. Na vlaku nismo mogli odpreti oken, luči,” pot opisuje 10-letni Gleb, ki je na pot s seboj vzel svoj snemalnik, v domovini pa so morali pustiti večino stvari, tudi ljubljenčke. Starejši člani orkestra so oblikovali mladinski orkester, s katerim želijo v naslednjih mesecih nastopati po Evropi. Mlajši glasbeniki skupaj vadijo za nastop pri predsedniku Borutu Pahorju, poroča portal Žurnal24.

Živa Ploj Peršuh je za BBC dejala, da si želijo, da bi se otroci počutili ljubljene in cenjene. “To si zaslužijo. So mladi, bistri, nadarjeni,” poudarja. Sama si ne predstavlja, da bi bila v njihovi situaciji. “Imam sedemletnega sina. Ne predstavljam si, da bi morala iti z njim na vlak, s plastično vrečko v roki, mogoče medvedkom, telefonom, dokumenti in to je to.” Otroci so odločeni, da bodo glasbeni ambasadorji Ukrajine, dokler se ne bodo mogli vrniti v domovino, navaja Žurnal24.

sl_SI