3 septembra, 2023 Juli Széchenyi-Smythe

Ljubljanski mednarodni orkester je praznoval 10. obletnico s koncertom v Slovenski filharmoniji

Ljubljanski mednarodni orkester je s slavnostnim koncertom v Slovenski filharmoniji zaključil orkestrsko akademijo v okviru EU-projekta Sounds of Change, ki ga sofinancira Evropska unija.

Orkestrska akademija je sprejela 63 glasbenikov dvanajstih različnih narodnosti, ki so bili izbrani na javnem razpisu Sounds of Change za orkestrsko akademijo 2023. Akademija radovednim, strastnim in navdušenim glasbenikom omogoča intenzivne programe, razvijanje osebnega potenciala in pridobivanje neprecenljivih izkušenj za gradnjo profesionalne kariere.

Letošnji izobraževalni program je sestavila glavna dirigentka LIO, Živa Ploj Peršuh, v tesnem sodelovanju z mednarodno priznanimi glasbeniki, ki so bili k sodelovanju povabljeni kot glasbeni mentorji. Izbranim nastajajočim profesionalnim glasbenikom so se pridružili tudi mladi glasbeniki iz Slovenskega mladinskega orkestra (SMO), katerih družine so prizadele poplave, ki so v začetku meseca avgusta prizadele severne kraje Slovenije, ter ukrajinski mladi glasbeniki, ki so bili v dejavnosti SMO vključeni od marca 2022. Neprecenljiva izkušnja mladih glasbenikov in nastajajočih profesionalnih glasbenikov, ki vadijo in nastopajo ob boku svojih mentorjev, je edinstvena dinamika, ki jo spodbujamo v LIO.

Ljubljanski mednarodni orkester je navdušil svoje občinstvo z večerom sublimne glasbene umetnosti, ki je obeležila zlati jubilej desetih let neprekinjene odličnosti. Umetniški dogodek se je odvijal v eminentni dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji, lokaciji, ki je z eleganco podčrtala svečanost celotnega glasbenega praznovanja. Na dirigentskem podiju je z zanosom in umetniško suverenostjo vladala dirigentka Živa Ploj Peršuh, ki je vodila orkester na izčrpni raziskovalni poti zvokov in čustvenih nians. Eden izmed vrhuncev večera je bila svetovna premiera ‘Trojna boginja,’ skladbe srbskega skladatelja Igorja Andrića, ki je svoje delo ustvaril pod okriljem projekta Sound of Change. Ljubljanski mednarodni orkester je imel čast in privilegij, da je delo prvič predstavil izbrani javnosti.  

Solistka večera, izjemna mezzosopranistka Nuška Drašček, je s svojim tehnično dovršenim nastopom in z interpretacijo skladbe velikana Wagnerja poglobila že tako vznemirljiv kulturni program, ki ga je sklenila Simfonija št. 4 Johannesa Brahmsa.  

Častni pokrovitelj koncerta Mednarodnega orkestra Ljubljana ob njegovi 10. obletnici delovanja je bil župan Mestene občine Ljubljana Zoran Janković.

Ljubljanski mednarodni orkester, ki ga je letos tvorilo kar 12 različnih nacionalnosti, je pravo utelešenje mednarodnega duha, zaradi katerega je orkester prepoznan v svetu klasične glasbe. V preteklem desetletju je LIO povezal nemajhno število, točneje 800, glasbenikov iz 42 različnih držav, ob tem pa izvedel nastope v Sloveniji, Italiji in Veliki Britaniji ter sodeloval z uglednimi glasbenimi institucijami.   

Dogodek je z obiskom še dodatno počastila dr. Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije, katere prisotnost je potrdila vpliv in kritično pomembnost orkestra tako v nacionalnih kot tudi mednarodnih kulturnih sferah. Večer je dosegel svoj epilog z iskrenim in množičnim aplavzom občinstva, čigar neprecenljiva podpora je bila ključna za izvajanje poslanstva Ljubljanskega mednarodnega orkestra v zadnjih desetih letih.  Koncert ni samo postavil mejnika v času; napovedal je tudi obetavno prihodnost, prežeto z glasbenimi raziskovanji in globalnimi umetniškimi  partnerstvi.  

Na naslednjih deset let harmonije in umetniškega soustvarjanja! 

 

Sounds of Change
Glavni cilj projekta Sounds of Change je ustvariti priložnosti za mlade glasbenike, da bi se lahko izpopolnjevali in nenehno razvijali svoje sposobnosti ter postali uspešni umetniki. Z možnostjo vpisa na mednarodno orkestrsko akademijo, intenzivnimi delavnicami, udeležbo na mojstrskih tečajih, vajami in nastopi na mednarodnih odrih spodbujamo izmenjavo izkušenj med mladimi umetniki in priznanimi vrhunskimi glasbeniki. Poleg tega jim nastopanje na raznolikih odrih omogoča globlji vpogled, ki je potreben za razpravo o umetniških, družbenih, političnih in okoljskih vprašanjih ter njihovo izboljšanje.

Sodelujočim glasbenikom je Sounds of Change zagotovil nastanitev, prehrano in potne stroške.

www.soundsofchange.eu/

Partnerji
Portugalski filharmonični orkester (Portugalska)
ART BSA (Slovenija)
Mednarodni glasbeni festival Koblenz (Nemčija)
Noletia (Španija)
Srbsko narodno gledališče (Srbija)

sl_SI