21 junija, 2024 Juli Széchenyi-Smythe

Projekt MUSIC FOR THE FUTURE osvetljuje vlogo kulture pri integraciji beguncev

Ob mednarodnem dnevu beguncev je 20. junija potekal posvet, ki je izpostavil pomen kulture in ustvarjalnosti pri vključevanju beguncev. Dogodek, ki sta ga organizirala Zavodu Apis in Terra Vera in gostila Trubarjeva hiša literature, je združil kulturne ustanove, nevladne organizacije, deležnike s področja integracije in razpisovalce s področja kulture ter ranljivih skupin.  

Točka dogodka je bila tudi predstavitev pobude “Music for the Future: Ukraine. Slovenia. Europe“. Projekt, ki ga je zasnovala Živa Ploj Peršuh, dirigentka, muzikologinja in umetniška vodja Slovenskega mladinskega orkestra, je sprva nastal kot evakuacijska intervencija za ukrajinske mlade glasbenike med eskalacijo konflikta v Ukrajini leta 2022. Od takrat je prerastel v umetniški, donatorski, solidarnostni in integracijski projekt.  

Živa Ploj Peršuh je na posvetu predstavila, kako projekt “Music for the Future” ne le ponuja podporo mladim glasbenikom, ampak tudi spodbuja njihovo umetniško rast in integracijo v slovensko družbo. Njen prispevek je bil pomemben del razprave o tem, kako lahko kultura, umetnost in ustvarjalnost prispevajo k večji socialni vključenosti beguncev in prosilcev za azil.  

Za več informacij o projektu “Music for the Future” in drugih iniciativah ART BSA, obiščite našo spletno stran. Skupaj lahko z glasbo in kulturo gradimo mostove in spodbujamo boljšo prihodnost za vse.  

sl_SI