Mahler: Simfonija št. 5

Novi Sad, Srbija

14. 8. 2022

Letošnje aktivnosti evropskega projekta Sounds of Change in z njimi mednarodna orkestrska akademija so bile izvedene v Novem Sadu, v Srbiji, v sklopu Evropske prestolnice kulture Novi Sad 2022. V tamkajšnji operni hiši so tekle vse priprave programa z delavnicami ter vajami posameznih orkestrskih skupin pod vodstvom uglednih mednarodnih mentorjev, prav tako tudi skupne vaje orkestra. Zaključek orkestrske akademije je bil javno izveden simfonični koncert. Glasbeniki so bili deležni intenzivnega dela, izpopolnjevanja in učenja oblikovanja skupnega simfoničnega zvoka, poleg tega pa so spoznavali različne pristope dela in oblikovanja zvočnih detajlov, kar udeležencem zagotavlja boljši uvid v problematiko in strokovno rast.

Na podlagi neposrednega povabila partnerjev je bilo vključenih 89 udeležencev iz petih partnerskih držav (Portugalska, Španija, Nemčija, Slovenija in Srbija) ter Ukrajine na podlagi povabila glasbenikov, ki so zaradi razmer v domovini gostovali v Sloveniji.

Umetniški in izobraževalni program za leto 2022 je temeljil na Simfoniji št. 5 Gustava Mahlerja, ki je nastala v srečnem obdobju skladateljevega življenja, ko so ga kritiki že cenili kot dirigenta, umetniškega vodjo in direktorja Dunajske opere. Istega leta se je daleč od oči javnosti poročil z dunajsko femme fatale Almo Schindler in kot poročno darilo ji je posvetil lirično subtilni Adagietto, četrti stavek simfonije.

Izvedbo je dirigiral portugalski dirigent Osvaldo Ferreira.

Izvajalci

Mednarodni orkester Ljubljana
Dirigent: Osvaldo Ferreira


Evropski
projekt Sounds of Change 
 
Partnerji:
Portugalski filharmonični orkester (Portugalska)
ART BSA (Slovenija)
Mednarodni glasbeni festival Koblenz (Nemčija)
Noletia (Španija)
Srbsko narodno gledališče (Srbija) 

Program

G. Mahler: Simfonija št. 5

  • Share:

Projekt smo izvedli skupaj z

sl_SI