Z dopoldansko projekcijo filma Glasba za prihodnost se je danes začel uradni program filmskega festivala v Portorožu. Ključni vlogi pri nastajanju tega dokumentarnega filma sta imela Idrijčana Monika Rijavec in Dušan Moravec.

Film Glasba za prihodnost je nastal v produkciji RTV Slovenija. Vanj je scenaristka Monika Rijavec vtkala pripovedi mladih ukrajinskih glasbenikov, ki so prve dni vojne uspeli prebežati v Slovenijo. Ganljive pripovedi mladih umetnikov dopolnjujejo opisi tvegane poti do Ljubljane, kjer jih je dočakal topel sprejem. V filmu spregovori tudi Živa Ploj Peršuh , dirigentka in umetniška vodja, ki se je ob ogledu tragičnih usod takoj odzvala in s pomočjo fundacije organizirala reševanje 124 mladih glasbenikov. Večina teh še danes biva v Sloveniji in se vključuje v izobraževanja na različnih ravneh.

Film je bil že premierno predvajan na rednem programu TV Slovenija , ob nedavnem obisku mladinskega simfoničnega orkestra pa tudi v Filmskem gledališču v Idriji . Film, ki ga je selektor festivala umestil v pregledni program Panorama je izven konkurence za glavne festivalske nagrade. Filmske projekcije v Portorožu se člani ekipe niso udeležili.

sl_SI