IZOBRAŽEVALNI PROGRAMI 2016

0

izobraževalnih programov

00

PROFESORJEV

000

študentov

ORKESTRSKA AKADEMIJA (10-18 LET)

V njej so sodelovali otroci, navdušeni mladi glasbeniki, stari od 10 do 18 let, iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Beograda in Skopja. Mladi glasbeniki so z vajami začeli v Ljubljani, v prvih dneh akademije pa so jih mentorji vodili na sekcijskih vajah. Postopoma so sestavljali program filmske glasbe in ga izpopolnjevali na vajah orkestra. V proces vaj smo uvedli petje in body percussion. Otroci so oblikovali in tudi odločali o končnem izboru skladb za koncertne nastope v treh mestih: Ljubljani, Zagrebu in Beogradu.  

V številu: orkestrske akademije se je udeležilo 75 glasbenikov iz 5 držav. Izobraževalo jih je 6 mentorjev. Po 20 dneh in 140 urah vaj je orkester na treh koncertih pred 10.900 poslušalci izvedel program filmske glasbe. 

PROGRAM

Filmska glasba E. Morriconeja, H. Zimmerja, vse v priredbi J. Goloba. 

ORKESTRSKA AKADEMIJA - MEDNARODNE REZIDENCE ZA USPOSABLJANJE ORKESTROV

Za orkestrsko usposabljanje z Mednarodnim orkestrom Ljubljana je bilo izbranih 92 udeležencev. Na Orkestrski akademiji je bilo prisotnih 6 profesorjev, ki so bili na voljo ves čas akademije. Dirigentka Živa Ploj Peršuh je vodila vse skupne vaje, ki so trajale 20 dni oziroma 140 ur. Izvedli smo 4 simfonične koncerte.

PROGRAM

L. van Beethoven: Uvertura Egmont, I. Stravinski: Ognjena ptica, baletna suita (1945), P. I. Čajkovski: Simfonija št. 6 v h-molu, op. 74, C. Debussy: Preludij k favnovemu popoldnevu, A. Dvořák: Iz novega sveta, op. 95, simfonija št. 9 v e-molu, op. 95

Projekt: RCO MEETS EUROPE - SIDE BY SIDE

Mednarodino orkester Ljubljana (LIO) je sodeloval s Kraljevim orkestrom Concertgebouw iz Amsterdama. Med turnejo RCO meets Europe, je Kraljevi orkester Concertgebouw v vsaki državi, ki jo je obiskal, igral z lokalnim mladinskim orkestrom. Koncept in projekt sta bila poimenovana “RCO MEETS EUROPE – SIDE BY SIDE”. LIO je bil izbran kot predstavnik Slovenije, čeprav so udeleženci iz vseh vetrov, mednarodni orkester pa ima v Sloveniji rezidenco. Na večerni koncert v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je bilo najprej povabljenih le 31 glasbenikov našega orkestra. Ko je šef dirigent Daniele Gatti slišal glasbenike našega orkestra vaditi s člani orkestra Concertgebouw, se je odločil, da bo na generalki vadil s celotnim orkestrom LIO. Ta gesta je bila odlično darilo in nepričakovana dodana vrednost celotnemu sodelovanju z RCO ter izjemen prespevek mladim glasbenikom, ki so tako doživeli enega najlepših dogodkov na svoji poklicni poti. Vsak član orkestra LIO je to doživel kot edinstven trenutek v življenju.

MOJSTRSKI TEČAJI IN DELAVNICE

Mojstrski tečaj OBOA // profesor Emanuel Abbühl – 24 do 30 avgust 2016

Študentov: 16
Asistentka: Seung Eun Lee
Pianistka: Kimiko Imani

Mojstrski tečaj KLARINET // profesor François Benda – 29 avgust do 5 september 2016

Študentov: 16
Pianist: Eberhard Hasenfratz

Mojstrski tečaj VIOLINA // profesor Ivry Gitlis – 24 do 30 avgust 2016

Študentov: 9
Asistent: Anton Martynov
Pianist: Daniel Propper

  • Share:
sl_SI