IZOBRAŽEVALNI PROGRAMI 2016

Na naših poletnih dejavnostih leta 2016 je sodelovalo 230 glasbenikov iz 42 držav. Sodelovanje 20 mladih profesorjev in dirigentov je na 11 koncertih pokazalo odlične rezultate. V koncertnih dvoranah in na prizoriščih na prostem smo dosegli 14.600 poslušalcev, medtem ko so naši spletni prenosi v živo dosegli 6342 ljudi iz 48 držav.

ORKESTRSKA AKADEMIJA (10-18 LET)

V njej so sodelovali otroci, navdušeni mladi glasbeniki, stari od 10 do 18 let, iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Beograda in Skopja. Mladi glasbeniki so z vajami začeli v Ljubljani, v prvih dneh akademije pa so jih mentorji vodili na sekcijskih vajah. Postopoma so sestavljali program filmske glasbe in ga izpopolnjevali na vajah orkestra. V proces vaj smo uvedli petje in body percussion. Otroci so oblikovali in tudi odločali o končnem izboru skladb za koncertne nastope v treh mestih: Ljubljani, Zagrebu in Beogradu.  

V številu: orkestrske akademije se je udeležilo 75 glasbenikov iz 5 držav. Izobraževalo jih je 6 mentorjev. Po 20 dneh in 140 urah vaj je orkester na treh koncertih pred 10.900 poslušalci izvedel program filmske glasbe. 

Program
Filmska glasba E. Morriconeja, H. Zimmerja, vse v priredbi J. Goloba. 

ORKESTRSKA AKADEMIJA - MEDNARODNE REZIDENCE ZA USPOSABLJANJE ORKESTROV

Za orkestrsko usposabljanje z Mednarodnim orkestrom Ljubljana je bilo izbranih 92 udeležencev. Na Orkestrski akademiji je bilo prisotnih 6 profesorjev, ki so bili na voljo ves čas akademije. Dirigentka Živa Ploj Peršuh je vodila vse skupne vaje, ki so trajale 20 dni oziroma 140 ur. Izvedli smo 4 simfonične koncerte.

Program
L. van Beethoven: Uvertura Egmont
I. Stravinski: Ognjena ptica, baletna suita (1945)
P. I. Čajkovski: Simfonija št. 6 v h-molu, op. 74
C. Debussy: Preludij k favnovemu popoldnevu
A. Dvořák: Iz novega sveta, op. 95, simfonija št. 9 v e-molu, op. 95

Projekt: RCO MEETS EUROPE - SIDE BY SIDE

Mednarodino orkester Ljubljana (LIO) je sodeloval s Kraljevim orkestrom Concertgebouw iz Amsterdama. Med turnejo RCO meets Europe, je Kraljevi orkester Concertgebouw v vsaki državi, ki jo je obiskal, igral z lokalnim mladinskim orkestrom. Koncept in projekt sta bila poimenovana “RCO MEETS EUROPE – SIDE BY SIDE”. LIO je bil izbran kot predstavnik Slovenije, čeprav so udeleženci iz vseh vetrov, mednarodni orkester pa ima v Sloveniji rezidenco. Na večerni koncert v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je bilo najprej povabljenih le 31 glasbenikov našega orkestra. Ko je šef dirigent Daniele Gatti slišal glasbenike našega orkestra vaditi s člani orkestra Concertgebouw, se je odločil, da bo na generalki vadil s celotnim orkestrom LIO. Ta gesta je bila odlično darilo in nepričakovana dodana vrednost celotnemu sodelovanju z RCO ter izjemen prespevek mladim glasbenikom, ki so tako doživeli enega najlepših dogodkov na svoji poklicni poti. Vsak član orkestra LIO je to doživel kot edinstven trenutek v življenju.

MOJSTRSKI TEČAJI IN DELAVNICE

Mojstrski tečaj OBOE // profesor Emanuel Abbühl
24 do 30 avgust 2016

Emanuel Abbühl je bil prvi oboist v številnih orkestrih, med drugim v Baselskem simfoničnem orkestru in Rotterdamski filharmoniji. Leta 2006 je postal prvi oboist Londonskega filharmoničnega orkestra. Pučuje na Akademiji v Rotterdamu. Visoki šoli za glasbo v Mannheimu in Kraljevi akademiji za glaso v Londonu.

Število študentov: 16
Asistentka: Seung Eun Lee
Pianistka: Kimiko Imani

Mojstrski tečaj KLARINET // profesor François Benda
29 avgust do 5 september 2016

François Benda redno nastopa na najpomembnejših odrih, kot so Berlinska filharmonija, Musikverein na Dunaju, Concertgebouw Amsterdam, Wigmore Hall v Londonu in Tonhalle Zürich. Poleg solističnih nastopov François Benda tudi poučuje in je med najbolj iskanimi učitelji klarineta. Poučuje v Berlinu in Baslu.

Število učencev: 16
Pianist: Eberhard Hasenfratz

Mojstrski tečaj VIOLINE // profesor Ivry Gitlis
24 do 30 avgust 2016

Sloviti violinist Ivry Gitlis je v svoji bogati karieri igral z vrhunskimi orkestri, vklučno s filharmoničnimi orkestri iz Londona, New Yorka, Berlina, Filadelfije in Izraela. Je eden zadnjih mojstrov “zlate generacije”, ki je igral z vsemi, od Jashe Heifetza do Johna Lennona.

Število učencev: 9
Asistent: Anton Martynov
Pianist: Daniel Propper

Ponosni smo, da smo partner projekta EU MUSIC UP CLOSE NETWORK

Z njim želimo posebej mladim omogočiti dostop do klasične simfonične glasbe njihovega časa, naročati in internacionalizirati nova orkestrska dela ter koproducirati koncerte v inovativnih formatih. Ti naj vključujejo mlado generacijo glasbenikov, ki bodo s tem postali glasbeni ambasadorji in izjemni komunikatorji. 

Misija
Mreža MUSIC UP CLOSE NETWORK – povezovanje orkestrske glasbe z mladim občinstvom je bil večletni projekt sodelovanja. Accademia Nazionale di Santa Cecilia kot glavni partner je delovala kot promotor in koordinator mreže z drugimi prestižnimi evropskimi orkestri in drugimi organizacijami za usposabljanje in lažjo mednarodno umetniško mobilnost. Sodelujoče ustanove so to pobudo obravnavale kot pilotno mrežo sodelovanja za preizkušanje in izmenjavo novih strategij in pristopov za povezovanje orkestrske glasbe z mladinskim občinstvom. 

Cilj projekta je bil izvesti dejavnosti in prednostne naloge: 

  • tesno sodelovati z nekaterimi najboljšimi evropskimi orkestri, kot so Nizozemski filharmonični orkester, Nacionalni orkester iz Lilla, Simfonični orkester iz Barcelone, Sarajevski filharmonični orkester, Črnogorski simfonični orkester in Mednarodni orkester Ljubljana, naročati nova orkestrska dela živečih skladateljev ter na sploh podpirati umetnike in nihovo delo na evropski in mednarodni ravni.
  • razvijati in izmenjavati nove strategije za doseganje mladega občinstva, zlasti z nekaterimi balkanskimi regijami, kot so Slovenija, Bosna in Hercegovina ter Črna gora, ter spodbujati glasbene koprodukcije z inovativnimi oblikami, ki vključujejo mladinske orkestrske zasedbe, tudi z uporabo digitalnih tehnologij in drugih oblik umetnosti.
  • omogočiti pobude za strokovno usposabljanje in izobraževanje mladih glasbenikov, da bi pridobili veščine za delovanje na mednarodni ravni s programom strokovnega orkestrskega usposabljanja in glasbenega menedžmenta v sodelovanju z ART BSA v Ljubljani. Program mladim glasbenim talentom, izbranim na mednarodni ravni, omogoča pridobivanje umetniških izkušenj v spodbudnem okolju. Program izmenjave delovnih izkušenj, ki je bil prav tako izveden, omogoča strokovnjakom, da pridobijo “poklicne izkušnje” v drugih evropskih orkestrskih ustanovah in izmenjajo svoje metodologije.

Mrežo Music Up Close Network je mednarodno partnerstvo v sodelovanju z regionalnimi in nacionalnimi organi spodbujalo, da bi pridobilo evropska sredstva za krepitev mednarodne mreže in njeno dolgoročnost. Uporaba skupne digitalne komunikacijske platforme je povečala dostop mladih poslušalcev do izvedbe orkestrskih del. Digitalna platforma je lahko dosegla določena evropska geografska območja prek spletnega prenosa, družabnih omrežij in drugih multimedijskih orodij, ki jih je dalo na voljo evropsko partnerstvo. 

sl_SI