IZOBRAŽEVALNI PROGRAMI 2018

0

izobraževalnih programov

0

PROFESORJEV

000

študentov

ORKESTRSKA AKADEMIJA - MEDNARODNA REZIDENCA ZA USPOSABLJANJE ORKESTRSKIH GLASBENIKOV

Orkestrska akademija 2018 je potekala v sodelovanju s Sarajevsko filharmonijo in člani EU projekta Music Up Close Network, ki je povezal nacionalne orkestre iz Amsterdama, Lilla, Barcelone in Rima – Državno akademijo svete Cecilije, Sarajevsko filharmonijo in Glasbeni center iz Podgorice. Izbranih je bilo 45 mladih glasbenikov, ki so sodelovali s 45 člani Sarajevske filharmonije. Sodelujoči glasbeniki so bili iz različnih držav, največ iz Slovenije, Bosne in Hercegovine ter Italije, pa tudi s Kosova, iz Turčije, Južne Koreje in Argentine. Vsi so prišli iz več kot 20 držav. 

Pet profesorjev je na sekcijskih vajah oziroma individualno izobraževalo mlade bodoče profesionalne glasbenike. Člani Sarajevske filharmonije so z mentoriranjem nadaljevali na skupnih vajah in predano sodelovali z mladimi. Dirigentka Živa Ploj Peršuh je vodila skupne vaje orkestra. 

Program je bil vezan tako na čas kot na skladatelje, ki so doživeli vojno ali njene grozljive posledice, med njimi begunske travme. Eötvösova skladba je nastala leta 2016 po naročilu Nacionalne akademije Sv. Cecilije v Rimu in je bila premierno izvedena z njihovim orkestrom pod vodstvom Antonia Pappana, dolgoletnega glasbenega direktorja slovite Kraljeve opere v Londonu. Rimska državna akademija je bila tudi naš partner v evropskem projektu Music Up Close Network. Vsi partnerji projekta so prispevali k sodelovanju v Ljubljanskem mednarodnem orkestru. 

Program

A. Casella: Pagine di Guerra, op. 25b, S. Osterc: Suita za orkester, M. Ravel: Koncert za klavir za levo roko, P. Eötvös: Alle vittime senza nome, prva izvedba v Sloveniji, L. Berio: The Rendering 

JUMP START DEJAVNOSTI

Projekt EU Music Up Close Network je v sodelovanju z Evropskim kariernim centrom za umetnike mladim glasbenikom iz vse Evrope ponudil priložnost najvišjega umetniškega razreda. Doživeli so druženje, izpopolnjevanje in pridobili edinstvene glasbene izkušnje s priznanimi glasbeniki, kot so Emanuel Abbühl, Branimir Slokar, Aleksandar Madžar, François Benda, Ivry Gitlis in Martin Ostertag in drugi. Prav tako jim je udeležba v projektu omogočila koncertna doživetja. V letu 2018 se je dejavnost zaključila z dvema komornima koncertoma. 

Godalni kvartet Vollmond – 22. julij 2018 / Viteška dvorana Križank, Festival Ljubljana

Milana Bjelobaba – violina
Luna Kostadinović – violina
Aleksandra Kijanović – viola
Pavel Savić – violončelo
J. Haydn: Godalni kvartet št. 4 v G-duru, op. 20
L. van Beethoven: Godalni kvartet št. 7 v F-duru, op. 59 “Razumovsky” 

Trio Benedickta Kloecknerja – 17. julij 2018 / Viteška dvorana Križank, Festival Ljubljana 

Sebastian Bohren – violina
Benedickt Kloeckner – violončelo
Jose Gallardo – klavir
I. Čajkovski: Klavirski trio v a-molu, op. 50
D. Šostakovič: Klavirski trio št. 2 v e-molu, op. 67

  • Share:
sl_SI