Sodelovanje z
Gregoryjem Ahssom in Konstantinom Pfizem

Violinist Gregory Ahss je začel igrati violino pri petih letih v glasbeni šoli Gnessin v rodni Moskvi. Šolanje je nadaljeval na Izraelskem glasbenem konservatoriju, Akademiji za glasbo v Tel-Avivu in New-England konservatoriju za glasbo, kjer je študiral pri Leni Mazor, Ireni Svetlovi in ​​Donaldu Weilersteinu. Prejel je štipendijo Ameriško-izraelske kulturne fundacije. Čeprav je bil še študent, je Gregory ustanovil klavirski trio Tal, ki je osvojil številne nagrade. Kot solist je Gregory nastopal z dirigenti kot so: Claudio Abbado, Yannick Nezet Seguin in Daniel Blendulf, igral je s Simfoničnim orkestrom švedskega radia, Komornim orkestrom Gustav Mahler, Orkestrom Mozart iz Bologne in Camerato Salzburg. Je koncertni mojster teh orkestrov.

Njegovi partnerji v komornih zasedbah so Natalia Gutman, Sabine Meyer, Gautier Capuçon, Valentin Erben, Daniel Hope in med drugimi Konstantin Pfiz.

Gregory redno nastopa kot gostujoči koncertni mojster z Londonskim simfoničnim orkestrom, Simfoničnim orkestrom  Bavarskega radia, Simfoničnim orkestrom iz Montreala, kot tudi z Bambergskimi simfoniki,  Bavarskimi simfoniki, Orkestrom zahodnonemškega radia Koeln, Orkestrom Državne akademije Svete Cecilije iz Rima in Orkestrom Mozart. Gregory je bil koncertni mojster Komornega orkestra Gustav Mahler od leta 2005 do 2011. Je koncertni mojster Camerate Salzburg in Festivalskega orkestra Luzern.

Čelist Konstantin Pfiz je študiral pri Georgu Faustu v Berlinu, pri Davidu Strangeju na londonski Kraljevi akademiji za glasbo in s Harveyjem Shapirom na newyorškem Juilliardu. Od leta 1997 do 2011 je bil solo violončelist v Komornem orkestru Gustav Mahler, od leta 2014 pa je prvi solo violončelist v Bergenski filharmoniji. Kot solist je igral koncerte z Orkestrom Mozart, Bremensko in Münchensko filharmonijo i.d. Je član Tria Clemente, ki je bil leta 1998 nagrajen na glasbenem tekmovanju ARD in s katerim je nastopal v dunajskem Konzerthausu, v Concertgebouwu Amsterdam, londonski Wigmore Hall in newyorški Carnegie Hall. Je ustanovni član Festivalskega orkestra Luzern.
Program:

R. Wagner: Uvertura k operi Mojstri pevci
C. Saint-Saëns: Muza in poet za violino, violončelo in orkester v e-molu, op. 132
G. Rossini: Pas de six, baletna glasba iz opere Viljem Tell
B. Bartok: Koncert za orkester, Sz. 116, 88 123

Mednarodni orkester Ljubljana
Gregory Ahss, violina
Konstantin Pfiz, violončelo
Dirigent: Živa Ploj Peršuh

KONCERT:

29. 7. 2013 / Dvorana Marjana Kozine Slovenska Filharmonija Ljubljana

sl_SI