8 septembra, 2023 Juli Széchenyi-Smythe

Niti besede nocoj v Torontu, Jezdeca za nominacijo za oskarja

Medij: Delo.si
Avtorji: Nina Gostiša
Datum: Pet., 08. sep. 2023
Povezava: https://www.delo.si/kultura/film-tv/niti-besede-nocoj-v-torontu-jezdeca-za-nominacijo-za-oskarja/

Novi igrani celovečerni Hanne Slak se v teh dneh poteguje za nagrado platforma na filmskem festivalu v Torontu.

Na 48. mednarodnem filmskem festivalu v Torontu, na katerem bodo do 17. septembra prikazali okrog dvesto filmov, je včeraj svetovno premiero doživel celovečerni igrani film Niti besede Hanne Slak . V tekmovalnem programu se poteguje za nagrado platforma v višini 20.000 kanadskih dolarjev.

Intimna drama Niti besede je nastala v nemško-slovensko-francoski koprodukciji in govori o soodvisnosti profesionalnega in družinskega življenja. V vlogi zvezdniške dirigentke Nine je Maren Eggert, ki jo poznamo iz filma Pravi moški Marie Schrader , eno od glavnih vlog pa je odigral Marko Mandić . Medtem ko se Nina pripravlja na pomemben koncert Mahlerjeve Pete simfonije, se njen sin Lars ( Jona Levin Nicolai ) vplete v nenavadno nesrečo. Potem ko Nina zaradi tega prekine vaje, se skupaj znajdeta v osami ter (neuspešno) iščeta pot drug do drugega v komunikaciji.

Sodelovala Živa Ploj Peršuh

»V filmu imata zelo pomembno vlogo glasba in zvok, zato je bilo ključno, da sta pri ustvarjanju sodelovala slovenska dirigentka Živa Ploj Peršuh in vrhunski snemalec zvoka Grega Švabič . Snemali smo pozimi na viharni francoski obali Atlantika, Grega je to nalogo mojstrsko obvladal, prav tako izjemni Aleš Belak, slovenski operator stedikema, vajen ekstremnih izzivov,« je o slovenskem prispevku k filmu povedala Hanna Slak. Z Markom Mandićem, je dodala, sodeluje že od študijskih let, pri delu z Maren Eggert pa se je izkazala maskerka Tina Lasič Andrejevič . »Slovenski del ekipe se je vrhunsko odrezal, kot tudi producent Miha Černec s svojo neustavljivo energijo.« V tem delu ekipe so bili ob njih še producent Jožko Rutar , direktorici filma Petra Trampuž in Mihaela Trupi , prva asistentka režiserke Urška Kos in fotograf Mitja Ličen

[…]

sl_SI