IZOBRAŽEVALNI PROGRAMI 2017

0

IZOBRAŽEVALNI PROGRAMI

00

PROFESORJEV

000

ŠTUDENTOV

ORKESTRSKA AKADEMIJA - MEDNARODNA REZIDENCA ZA USPOSABLJANJE ORKESTRSKIH GLASBENIKOV

Orkestrske akademije se je udeležilo 75 na avdicijah izbranih glasbenikov, starih od 18 do 28 let, ki so ob koncu formalnega izobraževanja iskali poklicne zaposlitve in priložnosti. Sedem profesorjev je mentoriralo in poučevalo mlade glasbenike na sekcijskih in individualnih vajah. Simfonična programa sta vključevala nekatere najpomembnejše skladbe orkestrske literature 19. in 20. stoletja. Med simfonično glasbo, ki so jo napisali geniji, kot so Beethoven, Brahms, Schumann, Verdi in Wagner, smo se v tej sezoni osredotočili na nekaj najdragocenejših opernih del. Dirigenta sta bila Živa Ploj Peršuh iz Slovenije in Carlo Rizzari iz Italije. Sopranistka Urška Breznik in tenorist Aljaž Farasin iz Slovenije sta se nam pridružila za navdihujoče duete iz Pucinnijeve opere Madama Butterfly. Za obsežen program smo porabili 13 dni – 102 uri vaj. 

Program

J. Brahms: Tragična uvertura, L. van Beethoven: Simofnija št. 4 v B-duru, op. 60 R. Wagner: Siegfriedova idila, G. Puccini: Madama Butterfly, odlomki, G. Rossini: Semiramida, uvertura, G. Verdi: Vespri siciliani, uvertura, H. Berlioz: Rimski karneval, R. Schumann: Simfonija št. 2 v C-duru, op. 61

MOJSTRSKI TEČAJI IN DELAVNICE

Mojstrski tečaj OBOA // profesor Emanuel Abbühl – 17 do 22 julij 2017

Študentov: 16
Asistentka: Seung Eun Lee
Pianistka: Kimiko Imani

Mojstrski tečaj KLARINET // profesor François Benda – 12 do 17 julij 2017

Študentov: 16
Asistentka: Seung Eun Lee
Pianistka: Kimiko Imani

Mojstrski tečaj KLAVIRJA // profesor Aleksandar Madžar – 27 julij do 1 avgust 2017

Študentov: 12

Mojstrski tečaj REŽIJA in VIDEO PRODUKCIJA // profesor Alexander Lueck – 18 do 23 julij 2017

Študentov: 5

AKTIVNOSTI ART OF SUCCESS
Podporni poklici

Naš vsebinski partner HELLO STAGE omogoča prepoznavnost skupnosti klasične glasbe ter povezuje glasbenike, ansamble, menedžerje in promotorje. Naši glasbeniki so v celoti opremljeni z vsebinami za pridobivanje spletne promocije, osebnim svetovanjem, predavanji in podporo pri razvoju svoje profesionalne kariere.

Delavnice UPRAVLJANJE KARIERE – HELLO STAGE // profesorja Bettina Mehne in Bernhard Kerres – 18 do 25 julij 2017

Bernhard Kerres (Dunaj) in Bettina Mehne (Berlin) sta ustanovitelja spletnega portala za klasične glasbenike HELLO STAGE (portal ima približno 40.000 aktivnih uporabnikov). Bettina je več let delala za koncertne ustanove, agencije in organizatorje turnej uglednih orkestrov. Svoje znanje, izkušnje in stike z izkušnjami na področju trženja prenaša na generacijo glasbenikov, ki morajo za uspeh v karieri razširiti svoje delo na področje digitalnih možnosti in se morajo naučiti biti samo svoj menedžer oziroma se predstavljati predvsem sami.  

Študentov: 80 

Teme predavanj

  • Načrtovanje prihodnosti 
  • Življenjepisna klinika / Napredna biografija: Kako napisati življenjepis? Kako ga predstaviti? Kaj je portfelj glasbenika? 
  • Dinamika v različnih orkestrih: Kakšne so možnosti in zahteve? 
  • Kako priti na avdicijo? 
  • Kakšne so druge možnosti? 
  • Spletna in digitalna orodja – da ali ne? 
  • Osebno svetovanje 
  • Uporabnost portala Hello Stage 
  • Predstavitev knjige Bodi sam svoj menedžer, Be Your Own Manager 

Letno srečanje partnerjev mreže Music Up Close Network in dvodnevna delavnica o razvoju občinstva za sodobno glasbo

Direktorji in umetniški vodje institucij, povezanih v evropski projekt, so bili povabljeni v Ljubljano, kjer so se udeležili delavnice o razvoju občinstva.  

Zaključek: vse večja je potreba po neposrednih prenosih (livestream), zato bo naša organizacija omogočila usposabljanje z direktorjem kamere v Digitalni koncertni dvorani v Berlinu. Naročena so bila nova dela, vsi partnerji pa so se obvezali, da jih bodo izvedli.  

Pomembna in prepoznana kot ključna dejavnost je prenos strokovnih znanj in izvedbenih praks na mlade, zato je bil Mednarodni orkester Ljubljana povabljen k širitvi dejavnosti in k še več skupnim projektom s partnerji. Udeleženci delavnice so si ogledali predstavo Predani korakom in se srečali z direktorjem Festivala Ljubljana Darkom Brlekom. 

Udeleženci

Accademia Nazionale Santa Cecilia Rim
ART BSA
Nacionalni orkester iz Lilla
Nizozemski filharmonični orkester Amsterdam
Simfonični orkester iz Barcelone in Katalonski nacionalni orkester
Sarajevski filharmonični orkester
Črnogorski simfonični orkester  

Skupaj

Na poletnih aktivnostih 2017 se je zbralo 220 glasbenikov, 10 profesorjev iz 42 držav, da bi lahko delili svoje znanje, doživeli nove koncerte in znanstva ter nadgrajevali svoje glasbene in osebne dosežke. Izvedli smo 2 simfonična koncerta na Festivalu Ljubljana in 3 komorne koncerte pred 1085 poslušalci v dvoranah Grand hotela Union. Enega od simfoničnih programov smo prenašali v živo in tako dosegli 6342 ljudi iz 48 držav. 

  • Share:
sl_SI