Mednarodni orkester Ljubljana (LIO) letos praznuje deseto obletnico. S solistko Nuško Drašček in dirigentko Živo Ploj Peršuh bo slavnostno obletnico obeležil s koncertom 31. avgusta ob 20.00 uri v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji. 

Koncert bo oživil spomin na dva velikana klasične glasbe, ki že od nekdaj razdvajata poslušalce in sledilce, Wagner in Brahms. V 19. stoletju je razkol med Wagnerjem in Brahmsom jezno razdelil progresivce in konservativce. Wagner je razglašal svojo glasbo za glasbo prihodnosti, medtem ko je Brahms ostal trmast klasik. Brahmsova Simfonija št. 4 nas nikoli na razočara. Je polna dialogov, razmislekov, slik narave, polna je občutij, ki se ne razvežejo, so neskončni premisleki o ljubezni in smislu življenja. Nekje je izrečeno, da je ta simfonija kot star moder prijatelj, ki nas zmeraj razveseli z obiskom. Pet pesmi Mathilde Wesendonck je Wagner uglasbil med delom na operi Tristan in Izolda. Pesmi so skupaj s Siegfriedovo idilo dve Wagnerjevi deli, ki se izvajata najpogosteje.

Častni pokrovitelj koncerta Mednarodnega orkestra Ljubljana ob njegovi 10. obletnici delovanja je župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

V desetih letih smo v orkester povezali najmanj 800 glasbenikov iz 42 držav, koncertirali v Sloveniji, Italiji in Veliki Britaniji ter sodelovali z uglednimi institucijami kot so: Concertgebouw Amsterdam, Accademia Nazionale Santa Cecilia Rim, Orchestre National Lille, Sarajevska filharmonija in drugimi. Orkester so s sodelovanjem počastili priznani solisti: trobentač Reinhold Friedrich, violist Gilad Karni, violinist Michael Barenboim, violinist Gregory Ahss in violončelist Konstantin Pfiz, kontrabasist Knut Erik Sundquist, violist Joerg Wikler, klarinetist Jože Kotar, sopranistka Urška Breznik in tenorist Aljaž Farasin ter režiser in skladatelj Heiner Goebbels.

Poleg prve dirigentke in ustanoviteljice orkestra Žive Ploj Peršuh, so orkestru dirigirali še Klaus Arp, Uroš Lajovic, Carlo Rizzari, Domingo Hindoyan, Osvaldo Ferreira in Daniele Gatti. Mednarodni orkester Ljubljana od leta 2023 deluje v mestu Ljubljana, kamor člani za večdnevno pripravo programa vsakič pripotujejo z vseh vetrov. Je kulturni ambasador Mesta Ljubljana in predstavlja slovensko prestolnico ter jo portretira kot kozmopolitsko mesto, mesto mladih, mesto kreativnosti, umetnosti in priložnosti. 

 

Na programu:

Novo delo projekta Sounds of Change 

R. Wagner: Pet samospevov za ženski glas na stihe Mathilde Wesendonck, WWV91  

J. Brahms: Simfonija št. 4 v e-molu, op. 98 

www.soundsofchange.eu/

Partnerji projekta Sounds of Change
Portugalski filharmonični orkester (Portugalska)
ART BSA (Slovenija)
Mednarodni Glasbeni festival Koblenz (Nemčija)
Noletia (Španija)
Srbsko narodno gledališče / Opera (Srbija)

Vstopnice so na voljo na vseh prodajnih mestih Eventim-a in na www.eventim.si

 

Mednarodni orkester Ljubljana – naša ljubezen, naš navdih, naš orkester, unikatna mešanica najboljših talentov, kulturne raznolikosti in umetniške vizije.

Mednarodni orkester Ljubljana se čedalje bolj uveljavlja med mladimi glasbeniki in najboljšimi profesionalnimi umetniki, odkar je uspešno nastopil v Sloveniji, Italiji, Avstriji, na Hrvaškem, v Srbiji, Veliki Britaniji in Španiji. Orkester je sestavljen iz mladih odličnih glasbenikov, ki si z igranjem v simfoničnem orkestru pridobijo neprecenljive izkušnje in sodelujejo s priznanimi profesorji, dirigenti in solisti. Glasbeniki iz več kot petintridesetih različnih držav, torej tudi različnih kultur in socialnih okolij, skupaj stremijo k najvišjim izvajalskim ciljem. Repertoar orkestra zajema tako simfonična dela dunajske klasike in romantike, kot sodobna dela 20. in 21. stoletja. Iskreno navdušenje, mladostna energija in neustavljiv pogum so osnova za poseganje po velikih mojstrovinah simfoničnega repertoarja, ki se jih glasbeniki vsako leto lotevajo v več delovnih fazah. Orkester je sodeloval s solisti, kot so violist Wolfram Christ, pozavnist Branimir Slokar, trobentač Reinhold Friedrich, violončelist Konstantin Pfiz, violinist Gregory Ahss in violist Gilad Karni. Koncertni mojstri orkestra so Gregory Ahss (koncertni mojster Camerate Salzburg in Festivalskega orkestra Luzern), Janez Podlesek (koncertni mojster Slovenske filharmonije) in Yuri Kalnits (solist). V orkestru stalno delujejo še Konstantin Pfiz (violončelo), Knut-Erik Sundquist (kontrabas), Jože Kotar (klarinet), Igor Ahss (fagot), Zora Slokar (francoski rog), Mihael Šuler (pozavna) in Raymond Curfs (timpani). Mednarodni orkester Ljubljana je kulturni ambasador Mesta Ljubljana. Predstavlja slovensko prestolnico in portretira Ljubljano kot kozmopolitsko mesto, mesto mladih, mesto kreativnosti in priložnosti. Prva dirigentka orkestra je Živa Ploj Peršuh.

sl_SI